Annons

Att tvingas vänta på ett cancerbesked

Efter en allmän hälsokontroll fick Keld Hansen beskedet att hans PSA stigit till över 12. De gränsvärden, som indikerar om eventuell prostatacancer, ligger olika i olika åldrar men Åhusbon Keld Hansens värde var inte bra alls. Från Centralsjukhuset i Kristianstad kom bara ett brev att han ska få ett besked om en utredning inom 90 dagar. Och att han ska höra av sig om han känner sig sämre.
KRISTIANSTAD. • Publicerad 20 maj 2019
Keld Hansen fortsätter att arbeta på sitt Scandistrip medan han väntar på besked när någon på CSK vill ta hand om hans förhöjda PSA-värden.Foto: Henric Tiselius

— Men att vänta 90 dagar, när man misstänker att man går omkring med cancer är inte lätt, berättar Keld Hansen. Ska man verkligen behöva vänta så länge på att få träffa en specialist? Och sedan kan man få ytterligare lika länge på start av en behandling. Vart är den svenska vården på väg?

Ja, de många miljoner som landstingen har lagt ner på att införa standardiserade vårdförlopp, SVF, har inte kortat köerna för prostatacancerpatienter (se gårdagens artikel). Region Skåne fick varje år mellan 2015 och 2018 55 miljoner för att införa SVF, men här har kötiderna till och med ökat.

Annons

– Jag måste säga att de på vårdcentralen här i Åhus är fantastiska och gör allt de kan, menar Keld när vi möts på hans och sonens företag.

— Problemet är den oerhörda väntan på den vidare utredningen. Jag är gammal, 83 år, jag går fortfarande till jobbet och arbetar åtta timmar om dagen, men jag tänker mest på alla lite yngre hur de mår när de bär på denna ovisshet. Och de äldre som står helt handfallna.

”Vi pratar inte i allmänhet om saker under bältet. Vi lider i ensamhet.”

Vart ska livet ta dem? Sant är ju också att ju tidigare behandling desto bättre möjligheter till resultat.

— Vi ”gubbar” får givetvis ta på oss en del av skulden att en tredjedel av dem som dör i vår största cancersjukdom, totalt 2 400 personer om året, gör det för att de kommer för sent för behandling, säger Bengt-Göran Rosqvist i patientföreningen Pro Vitae, som koncentrerat sig på prostatacancer.

Anledningen är inte bara en allmän rädsla för att få ett skräckbesked, utan  — menar de båda — också den vedertagna tystnads- och machokultur som råder bland män, inte minst de äldre.

— Vi pratar inte i allmänhet om saker under bältet. Vi lider i ensamhet. Men det är ju där vi som patientförening kan göra nytta, berättar Bengt-Göran. Vi har alla behov av att få stöd, att få ventilera och också höra om andras situation i sådana här lägen.

Region Skåne har fått pengar att som första landsting genomföra en organiserad testning för män mellan 50 och 74 år, med start hösten 2019, berättar Bengt-Göran Rosqvist.

— Det är jättebra. Men det måste också bli en ändring i attityder, tidigare har det visat sig att över en tredjedel av männen som får ett sådant brev bara slänger det. Det funkar inte …

Men en allmän screening i all ära, det lär väl inte korta de så pass långa väntetiderna på CSK:s urolog? När ledtiderna för cancerpatienter har ökat, som Kristianstadsbladet kunde rapportera om igår.

När den annars så pigge Keld Hansen i brevet till honom istället blir ombedd att själv höra av sig till andra närliggande landsting om han vill ha snabbare hjälp så blir han — i en blandning av ilska och förtvivlan— i alla fall allt mer klar över en sak:

Annons

— Nuförtiden måste man vara frisk för att vara sjuk i det här samhället.

För Keld Hansen känns det bokstavligen som om klockan var kvart i tolv. Men CSK har långa väntetider för prostatapatienter.Foto: Henric Tiselius

Henric TiseliusSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons