Annons

Katarina Erlingson: Osby kommun måste uppträda bättre

Att Pecorinos ägare ger upp på grund av kommunala inspektörer är ett fattigdomsbevis. Kulturen är inte sund i Osby.
Katarina ErlingsonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 januari 2024
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Sofie Billsten startade delikatessaffären Pecorino, flyttade till större lokaler – och lägger snart ner. Hon  har ledsnat på kontakterna med Osby kommun.
Sofie Billsten startade delikatessaffären Pecorino, flyttade till större lokaler – och lägger snart ner. Hon har ledsnat på kontakterna med Osby kommun.

Det är upprörande att en av Osbys klenoder, den lilla butiken och serveringen Pecorino, kastar in handduken. Inte på grund av att kunderna sviker utan för att ägaren inte orkar bråka med kommunens miljö- och byggförvaltning längre.

Man kan se kommunens agerande som ett skolboksexempel på hur det inte ska gå till. Det går förstås att skylla på enskilda tjänstemäns bristande lyhördhet och förståelse, men när något sådant här händer i en kommun är det snarare att tolka som att det sitter en dålig kultur i väggarna. Det måste man ta ansvar för högre upp i hierarkin i Osby. Både kommundirektören och politikerna i kommunstyrelsen har ansvar när sådant här händer.

”Både kommundirektören och politikerna i kommunstyrelsen har ansvar när sådant här händer.”
Annons

De flesta kommuner vill framstå som attraktiva för näringslivet och gör mycket för att underlätta för befintliga företag, men också för att locka nya. För att lyckas måste kommunledningen se till helheten och försöka skapa en organisation som tar invånarnas och företagens behov på allvar.

De delar av kommunens organisation som sysslar med myndighetsutövning, som miljö- respektive socialförvaltningen, kan också bidra positivt i arbetet med att ”sätta kommunen på kartan” som det så ofta heter. Detta utan att fuska med sitt uppdrag. Mycket handlar om bemötande, oavsett vilken förvaltning som avses. Det duger inte att vissa tjänstemän försöker vara så duktiga i sin byråkratiska maktutövning att det slår fel.

Självklart är det viktigt att myndighetsutövning sker på ett korrekt sätt. Det handlar om rättssäkerhet och likabehandling. Men det kan ske både korrekt och med respekt för det enskilda företaget och företagaren. Om ens hälften är sant av det som Pecorinos ägare målande beskriver i Kb/Nsk:s nyhetsartikel är det illa nog. Att det handlar om olika livsmedelsinspektörers fingertoppskänsla går att konstatera eftersom Pecorinos ägare säger att dialogen med kommunen fungerat bra i många år, men plötsligt inte gör det längre.

Chefen för miljö- och byggförvaltningen har förstås en annan bild av problemen och tar sina inspektörer i försvar. Det är kanske en chefs uppdrag, men en viss ödmjukhet hade varit önskvärd.

Om Pecorinos ägare upplevt bristande samarbete och en ökad nit i inspektionerna är det antagligen fler företag som råkar ut för samma sak. Även om inte alla reagerar likadant och är mer lyhörda gentemot inspektörerna och därmed minimerat problem är det inte bra för Osby kommun att bli känd som en krånglig kommun.

Kommunledningen behöver ta nedläggningen av Pecorino på allvar och rannsaka sig själva och vad kommunen kunde gjort för att förhindra situationen. Det är möjligt att kommunens näringslivskontor lägger allt fokus på de större företagen och industrierna. Det vore kanske inte konstigt när Osby är ”en av de ledande tillverkningsorterna i landet” som man stolt skriver på kommunens hemsida. Men även små restaurang- och butiksföretag kan behöva hjälp och en förståelse från kommunen.

Osby tappade 25 placeringar i Svenskt Näringslivs senaste näringslivsranking. Det bör mana till eftertanke och rannsakan om vad kommunen kan göra bättre. Det handlar inte bara om hur tillgängligt näringslivskontoret är utan också om hur kommunens övriga verksamheter fungerar.

Annons
Annons
Annons
Annons