Annons

Drogtester ökar kraftigt – tusentals fastnar

Drogtesterna på arbetsplatserna har ökat lavinartat senaste åren. Även andelen som fastnar i testerna ökar.
Samtidigt höjer experter ett varningens finger för den här typen av prover.
Arbete • Publicerad 8 september 2019
Cannabisanvändningen har ökat. Och fler åker dit. Arkivbild.
Cannabisanvändningen har ökat. Och fler åker dit. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

I fjol genomförde Karolinska universitetssjukhusets laboratorium nästan 105 000 drogtester på svenska arbetsplatser. Jämfört med 2015 är det nästan en fördubbling. Karolinska är klart störst och en del av ökningen kan förklaras av att sjukhuset tagit andelar av andra laboratorier, enligt Tomas Willén, sjukhuskemist på Karolinska.

Den andra av de två stora laboratorierna, Unilabs, har tappat kunder just till Karolinska.

Cannabis vanligast

Annons

Urban Svensson, medicinsk ansvarig läkare på Previa, en av de större aktörerna på företagshälsovård i Sverige, gissar att det i dagsläget totalt handlar om runt 150 000 drogtester årligen.

Samtidigt har de positiva utfallen på testerna ökat något, från knappt fyra procent 2014 till nästan fem procent 2018, enligt Karolinska. Unilabs ger samma bild.

"Det är en tydligt uppåtgående trend av positiva drogtester. En ökad cannabisanvändning är definitivt en av anledningarna, men det finns flera orsaker", skriver Lotta Bodin, verksamhetschef på Unilabs, i ett mejl.

Ofta finns naturliga förklaringar till en provträff, till exempel förskrivna läkemedel. Rensat för det bedömer Urban Svensson att det landar på att runt en procent av de testade faktiskt har haft otillåtna droger i kroppen, vilket kan översättas till uppemot 2 000 personer.

Rimligt hjälpa

Men många läkare och experter på droger och tester varnar för kvalitetsbrister, lycksökare i drogtestbranschen. Snabbtester av olika slag kan falskeligen peka ut personer.

– Det är klokt av de fackliga att dra i bromsen, tycker Ulric Hermansson, adjungerad universitetslektor vid Karolinska institutet och mångårig expert på droger och alkohol i arbetslivet.

LO-facket IF Metall anser att arbetsgivarna ofta har för bråttom att sparka anställda påkomna med droger – och får medhåll av Ulric Hermansson som anser att arbetsgivarna, likt alkoholproblematik, bör ta sitt rehabiliteringsansvar även när det gäller droger.

– Om arbetsgivarna kontrollerar och hittar droger, då är det rimligt att man hjälper den anställde, säger Ulric Hermansson, om inte annat för att få acceptans för drogtesterna, resonerar han.

Bra med policy

Enligt Urban Svensson på Previa så blir det vanligare att arbetsgivarna tar sitt rehabansvar. Och det är viktigt att ha en policy om vad som gäller på arbetsplatsen innan det brakar loss.

Båda ser de en viss ökad acceptans för droger i samhället som en faktor till att medvetenheten även vaknat på arbetsplatserna och att drogtesterna därmed har ökat.

Annons

– Gruppen som använder narkotika har åldrats. Och därför har det blivit vanligare i arbetslivet, gissar Ulric Hermansson.

Drogtesterna började en gång i tiden på kärnkraftsverken. Bland chaufförer är det också vanligt. De senaste åren är ökningen störst inom privat industri, ofta i samband med nyanställningar. Men det ger inte Urban Svensson mycket för. Ska man hitta knarket bör testerna göras oanmält.

– För många människor är det här en räddning, de får hjälp, säger han.

Ingela Landström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons