Annons

Vårdens detektiver rasar över svag löneökning

Biomedicinska analytiker på CSK har fått nog. I ett brev till högsta ledningen berättar de om besvikelsen över en reallönesänkning, och flera hotar nu att lämna vården och gå till det bättre betalda näringslivet.
Kristianstad • Publicerad 16 juli 2021
Biomedicinsk analytiker har bland annat tagit hand om många covidprover under pandemiåret.
Biomedicinsk analytiker har bland annat tagit hand om många covidprover under pandemiåret.Foto: Mattias Mattisson

De kallas för vårdens detektiver. Biomedicinska analytiker (BMA) är dem som gör de bakomliggande analyserna för att läkare ska kunna se om en patient har någon sjukdom, dess utbredning, och om behandlingar ger resultat. Ofta är arbetet i labb och medicintekniskt.

Under covid-pandemin har de spelat en oerhört viktig roll, då de biomedicinska analytikerna har legat i för att hinna med alla analyser av provsvar, samt skärpt analysmetoderna.

Annons

Men inom yrkesgruppen har det länge rått missnöje över uteblivna satsningar och de har ofta känt sig bortglömda. Inte minst efter årets löneökningar.

– I år fick vi endast en procent i lönepåslag ”för väl utfört arbete”, vilket innebär en reallönesäkning. Detta trots ökad arbetsbelastning och stress eftersom vi redan har för lite personal, skriver biomedicinska analytiker på CSK i ett brev till högsta regionledningen.

Yrkesgruppen kallas för ”vårdens detektiver” och hjälper läkarna att hitta underlag för rätt diagnoser.
Yrkesgruppen kallas för ”vårdens detektiver” och hjälper läkarna att hitta underlag för rätt diagnoser.Foto: Mats Holmertz

– Många har sagt upp sig de senaste åren. Det allvarligaste nu är att det inte länge bara är nyblivna BMA som slutar, utan även mer erfarna har valt att söka sig till privata aktörer. Där går det att få betydligt mera i lön för ett arbete med mindre stress, skriver de också.

De påtalar också att det här kommer att leda till en allvarlig kompetensförlust och att deras yrkesgrupp behövs för att kunna driva en patientsäker sjukvård. Men erfarna som har jobbat över 30 år i yrket tjänar inte mycket mer än 30 000 kronor i månaden, vilket även de nyutexaminerade får i lön. Löneutvecklingen är därmed näst till obefintlig.

Att det jäst i leden länge är ingen hemlighet. I höstas krävde Socialdemokraterna i Skåne att något måste göras för yrkesgruppen. Och i våras gjorde partiet ett nytt utspel, då 19 BMA sagt upp sig i under förra året och minst 20 i början av det här året.

– De är eftertraktade i den privata sektorn, där de inte bara får bättre arbetsvillkor utan också högre lön. Regionen måste stoppa personalflykten, för sjukvården fungerar inte utan biomedicinska analytiker, sa Henrik Fritzon (S) då.

Och även SD har varit på frågan. I en motion i våras krävde de att en åtgärdsplan tas fram.

– Det utexamineras för få biomedicinska analytiker per år för att täcka behovet. För att få en god tillgänglighet i sjukvården krävs snabba diagnossättningar. När antalet biomedicinska analytiker fortsätter minska, finns det en stor risk att diagnossättningar fördröjs vilket förlänger patientens vårdkedja, sa regionrådet Marlen Ottesen (SD) då.

”Många har sagt upp sig de senaste åren. Det allvarligaste nu är att det inte länge bara är nyblivna BMA som slutar, utan även erfarna har valt att söka sig till privata aktörer.”
Biomedicinska analytiker i ett brev till politiker och ledning.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons