Annons

Allt var mycket sämre förr – experter med dålig koll

Nyligen avslutades World Economic Forum i den schweiziska vintersportorten Davos. Tusen experter av olika slag - forskare, läkare, entreprenörer, FN-tjänstemän, nationalekonomer, företagsledare från världens alla hörn - slog sina kloka huvuden ihop för att förklara världen för varandra och förändra den till det bättre.
Ekonoimi • Publicerad 29 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Framlidne Hans Rosling under insamlingsgalan Hela Sverige Skramlar i Globen i Stockholm 2015.
Framlidne Hans Rosling under insamlingsgalan Hela Sverige Skramlar i Globen i Stockholm 2015.Foto: Jessica Gow/TT

Men hur kloka är de? Hur mycket vet de egentligen om världen? Inte mycket om sanningen ska fram. I varje fall inte mer än schimpanser.

Det är inte jag som säger detta. Det är Hans Rosling, professor i internationell hälsa och författare till världssuccén Factfulness. En riktig bladvändare - och, framför allt, en nyttig ögonöppnare.

Annons

Hans Rosling vigde sitt liv åt att hjälpa oss att förstå världen bättre, att se världen som den verkligen är och inte som vi tror att den är.

Rosling har ställt faktafrågor till tusentals människor runt om i världen på FN-konferenser, universitet, i styrelserum på multinationella företag - och på World Economic Forum. Han ställde här frågor om bland annat fattigdom, folkökning och vaccination. Resultaten?

Ja, de så kallade experterna visste i och för sig mer än allmänheten om fattigdom, men mindre än schimpanser om folkökning och vaccination.

Och på en fråga om ”hur många barn kommer det att finnas i världen år 2100” var svaren lika nedslående. Experter på hälsa och befolkningstillväxt svarade förvisso bättre än gemene man, men sämre än schimpanser.

Alla sämst resultat kom vid en sammankomst med globala kapitalförvaltare på en av världens tio största banker. 85 procent av de anställda trodde att endast en femtedel av världens barn har vaccinerats vid ett års ålder, inte åtta av tio. I vissa frågor, som till exempel medellivslängd, var okunskapen till och med större ju högre utbildning man har.

Att vara högutbildad, medicinsk forskare eller Nobelpristagare är alltså ingen garanti för att man vet mer om tillståndet i världen än schimpanser, eller slumpen. För egen del har jag alltid hävdat att det var bättre förr (och då tänker jag inte bara på fotbollen).

Men Hans Rosling visar med sina siffror hur fel jag haft. För det mesta var sämre förr, inte bättre. Se bara här:

1950 dog 14,4 miljoner spädbarn. 2016 var siffran 4,4 miljoner.

1973 var medellivslängden 60 år överallt i världen. Nu lever människor i genomsnitt tio år längre.

Antalet dödsfall till följd av naturkatastrofer har minskat till mindre än hälften.

Annons

80 procent av världens barn har i dag vid ett års ålder vaccinerats för någon form av sjukdom.

60 procent av flickorna i världens låginkomstländer går ut femte klass.

Extrem fattigdom har nästan halverats under de senaste tjugo åren.

Mer än 80 procent av världens befolkning har i dag tillgång till viss elektricitet.

Även om vi lever i en orolig tid med krig i vår närhet och annat elände, så måste vi 40-talister och andra bakåtsträvare ge Hans Rosling rätt. Det var inte bättre förr, det var sämre. På alla sätt och vis. Det vi trodde var den gamla goda tiden var i själva verket den gamla dåliga tiden. Ingvar Kamprad slog huvudet på spiken med sina bevingade ord: Underbara framtid!

Leif Westerhede

Åhus

”Ja, de så kallade experterna visste i och för sig mer än allmänheten om fattigdom, men mindre än schimpanser om folkökning och vaccination.”
Annons
Annons
Annons
Annons