Annons

Anita: ”Jobbigt när man inte kan använda vattnet i kranen”

Frågor om vatten och hygien, men också en dos tacksamhet. Det är inlägg i dagens jourhavandespalt.
Jourhavande reporter • Publicerad 8 oktober 2019 • Uppdaterad 9 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En inringare från Olseröd är undrande till om hon verkligen ska behöva betala notan för vattnet, trots att det inte gått att använda.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Anita Olsson, boende i Olseröd, har drabbats av förorenat vatten två gånger på kort tid. Hon undrar dels om hon ska behöva betala notan för vattnet, trots att det inte går att använda, dels hur grundavgiften, som hon betalar till kommunen, används.

– Det för med sig mycket jobb när man inte kan använda vattnet i kranen. Jag får köra och hämta i utplacerade tankar. Och man ska ändå betala sin summa. Nu ska de dessutom höja taxan, säger hon.

Annons

Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen svarar:

– Kokningsrekommendationer upplevs som krångligt, eftersom vi oftast kan ta rent vatten för givet i Sverige. Grundavgiften används till att driva och rusta upp vattenverk, reningsverk och de ledningar som behövs för att leverera ert vatten och för att ta hand om ert avlopp. Avgiften är fast för att vi har stora fasta kostnader. Höjningen ger oss mer pengar till att förbättra våra verk och ledningar. Har kommunen bättre förutsättningar att leverera rent vatten slipper ni förhoppningsvis också kokningsrekommendationer. Att reducera avgifterna får tyvärr som följd att vi får ännu större behov att höja dem i framtiden.

En kvinna som vill vara anonym har funderingar kring engångshandskar som används inom hemtjänsten. Enligt kvinnan, som har en anhörig med hjälp, placerades tidigare en låda med engångshandskar ut hemma hos personen med hemtjänst.

– Handskarna användes när sjuksköterskorna skulle smörja in ben eller annat. Nu har jag hört att de istället ska ta med sig handskar och ha dem i sina skitiga fickor. Jag undrar hur det rimmar med hygienen, säger kvinnan som tycker det är ett konstigt sätt att spara pengar på.

Nikolaj Håkansson, verksamhetschef på omsorgsförvaltningen, förklarar att Arbetsmiljöverket efter en inspektion ifjol hade synpunkter på personlig skyddsutrustning för personalen.

– Vi har infört personliga ryggsäckar där personalen, inkluderat sjuksköterskor, har med sig sin personliga skyddsutrustning. Detta säkerställer att handskar med mera passar berörd personal och att det alltid finns tillgängligt, förklarar han.

En kvinna ringer in för att tacka två kvinnor som hjälpte henne i torsdags förra veckan.

– Jag var på väg till Wä Bil, men lyckades köra helt vilse. Dessa kvinnor visade vägen genom att köra före mig dit. Det var oerhört snällt, säger den tacksamme bilisten.

Pär TrulssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons