Annons

Anmärkningsvärt att S vill riskera den jämlika vården

Hösten 2023 genomförde sjukhuschefen på Centralsjukhuset i Kristianstad en utredning på beställning av sjukhusstyrelsen om just geriatrik och geriatriska vårdplatser.
Sjukvård i Skåne • Publicerad 18 mars 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderat kritik av en tidigare insändare av Marianne Eriksson och Eva Phil Krabbe (S).
Moderat kritik av en tidigare insändare av Marianne Eriksson och Eva Phil Krabbe (S).

Svar på insändare av Marianne Eriksson och Eva Phil Krabbe (S) i Kristianstadsbladet 2024-02-29.

I slutsatsen kan man läsa: Med geriatriska vårdplatser riskerar man att gruppen inte får en jämlik vård exempelvis vid olika hjärtsjukdomar eller andra tillstånd och att man inledningsvis alltid ska vårdas efter sitt medicinska tillstånd för att sedan snabbt komma hem med hjälp av insatser av exempelvis mobilt team.

Annons

Utredningen genomfördes på initiativ av Socialdemokraterna och sjukhusstyrelsens andre vice ordförande Marianne Eriksson (S). Oppositionen torde därmed fått svar på sina frågor. Att Socialdemokraterna trots detta ånyo föreslår geriatriska vårdplatser och därmed riskerar den jämlika vården för äldre skåningar är anmärkningsvärt.

På CSK pågår flera arbeten som ökar vårdkvaliteten och tillgängligheten för äldre som vi tror är bättre än att skapa vårdplatser för enbart äldre. De kanske viktigaste arbetena är mobila närsjukvårdsteam och äldrevårdsteam. Vi utbildar också fler geriatriker, en kompetens som är viktig för den skånska sjukvården, och som gör sig bäst nära patienten.

De mobila närsjukvårdsteamen är ett arbete där sjukhus, primärvård och kommunen samarbetar för att ge patienten bästa möjliga vård – särskilt för sköra och multisjuka äldre. Arbetet startade i Landskrona och hittills har styret i Region Skåne, den borgerliga Treklövern bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, infört arbetssättet även här i Kristianstad och i Ystad. Arbetssättet möjliggör för dessa patienter att få avancerad vård i hemmet istället för att åka fram och tillbaka till sjukhuset.

Allt samtidigt som vårdcentralen och den kommunala sjukvården integreras i arbetet för att skapa en sömfri vårdupplevelse. Sedan det mobila närsjukvårdsteamet inrättades i Kristianstad i slutat av 2023 till februari har 185 unika patienter vårdats och 32 patienter kunnat skrivas ut tidigare från sjukhuset och få bekväm och smidig vård i hemmet samtidigt som vårdplatserna kunnat nyttjas av mer behövande. I hela Skåne har närsjukvårdsteamen genomfört 2 431 besök hos 983 patienter och genom sitt arbete gett 104 patienter möjlighet till vård i hemmet – vilkas vårdplatser kunnat användas av ännu mer behövande.

Äldrevårdsteamet består av geriatriker, sjuksköterska med äldrevårdskompetens och rehabiliteringsresurser och samverkar med sjukhusets alla enheter samt mobila team för att på bästa sätt kunna skräddarsy vården för patienter med geriatriska behov.

Sammanfattningsvis står Treklövern bakom slutsatserna i den utredning som sjukhuset genomförde på oppositionens initiativ och anser att alla patienter ska vårdas utifrån sitt medicinska behov. Vi vill inte riskera de äldre skåningarnas rätt till jämlik vård!

Adéle Ceimertz (M)

Ordförande, Sjukhusstyrelse Kristianstad

Anna Mannfalk (M)

Ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden

”Sedan det mobila närsjukvårdsteamet inrättades i Kristianstad i slutat av 2023 till februari har 185 unika patienter vårdats och 32 patienter kunnat skrivas ut”
Annons
Annons
Annons
Annons