Annons

Bär ditt vatten som ett nyfött barn – Hässleholm kan göras attraktivare

Jag och många med mig duschar varje morgon, jag njuter och låter de varma dropparna falla utför min kropp mot avloppet.
Viktigt vatten • Publicerad 17 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lär av Köpenhamn för att hantera skyfall och klok återanvändning av regnvatten.
Lär av Köpenhamn för att hantera skyfall och klok återanvändning av regnvatten.Foto: Solum, Stian Lysberg

Men är det våra vattendroppar som orsakar översvämningar kring sjöar och vattendrag?

En dusch på tre minuter drar 36 liter vatten. Vi använder ungefär 140 liter vatten per person och dygn, i ett hushåll. Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag. En vattenspridare gör av med 150–350 liter vatten på 20 minuter. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskintvätt.Tänk om vi kunde använda duschvattnet flera gånger innan det spolas ut. Tekniken finns ju, där vi kan återvinna 90 procent av vattnet och det återkommer i renare from.

Allt fler vandrare och naturälskare har upptäckt Hammarmölledamm som ligger vackert i en dalsänka i det populära strövområdet Hovdala. Länsstyrelsens vill att dammen ska rivas och vattenspegeln ersättas av en våtmark.
Allt fler vandrare och naturälskare har upptäckt Hammarmölledamm som ligger vackert i en dalsänka i det populära strövområdet Hovdala. Länsstyrelsens vill att dammen ska rivas och vattenspegeln ersättas av en våtmark.Foto: Peter Nilsson
Annons

Antagligen beror översvämningarna vi nu ser på en mängd olika orsaker, som jag inte kommer att behandla här. Men faktum är att vi alla använder vattnet utan speciellt många tankar på, vart det kommer ifrån eller vart det tar vägen. Den rikliga billiga tillgången till friskt kranvatten gör oss ganska bortskämda och dryga.

När jag guidar företag och kommuner i Köpenhamn noterar jag att man i nya stadsdelar tillvaratar regnvatten och använder det i toaletterna. Tekniken finns redan för att använda regnvatten till dusch, tvätt, fönstertvätt och så vidare.

Regnvatten är dessutom ett mjukare vatten för tvätt av kläder och fönster och man slipper kalkrester. Vilket skulle glädja en del Kristianstadsbor där kalk ställer till förtret. Regnvatten borde i högre utsträckning användas till trädgårdsbevattning och grönområden i stället för rent kranvatten.

Tänk om vi kunde ta hand om regnvattnet/dagvattnet där det faller oavsett om det är på villatomten, bostadskvarteret, handelsområdet, industriområdet, stadens gator och torg, i naturen i odlingar och skogen, genom att få det att stanna längre i området.

Vi har genom historien tagit bort våtmarker, dikat ur mossar, rätat ut slingrande bäckar och åar och istället skapat snabba motorvägar för vattentransport. Den biologiska mångfalden har skadats och naturens renande och läkande kraft åsidosätts.

En del skulle säga vi går mot klimatförändringar, andra vill inte ta ord som klimathot i sin mun utan vill kanske kalla det för ”ovanliga väderhändelser”.

Oavsett vad det kallas verkar det som vi får ett blötare, torrare, kallare, blåsigare, varmare och ostadigare klimat. Köpenhamn drabbades 2011 av ett skyfall, som skapade skador för 7 miljarder.

Det regnade 150 millimeter på två timmar. Man gör nu insatser för 11 miljarder för att bygga bort problemen. Jag guidar nu grupper som vill se hur man gör förebyggande skyfallsinsatser och bättre dagvattenhantering samtidigt som det skapar en positiv stadsutveckling med vatten för mer attraktiva kvarter och stadsdelar.

Köpenhamn ligger långt före Sverige när det gäller att tänka skydd och attraktivitet.  När jag kliver in i duschen på hotellrummet efter en lång varm svettig dag kan jag duscha med gott samvete, duschen renar och återvinner vattnet.

Hässleholm kan göras attraktivare genom att synliggöra vattnet i stad och bostadsutveckling. Tänk ett nytt badhus som inringas av vackra gröna miljöer och vattenspeglar.

Annons

Att investera i nya VA-system och reningsverk kostar enorma summor, tänk om staten och kommuner stimulerade oss att ta hand om regnvattnet där det faller, skapa incitament för att investera i vattenåtervinning. Många av oss har reagerat negativt över tankarna på att ta bort Hammarmölledamm, samtidigt när man tittar ut över översvämningarna i bygden känns det som en liten fråga, men inte alls oviktig. Översvämningarna orsakar bräddningar av reningsverk och reningsdammar, där avloppsvatten går direkt ut i sjöar och vattendrag. Vattnets mängd och kraft frigör ”gamla synder och orenheter” på sin färd till Vattenrikets Kristianstad och Hanöbukten.

Under många år har frågan om nya våtmarker på Hovdala bollats fram och tillbaka mellan kommunens olika verksamheter, trots nästan årliga översvämningar. Gör en ny förhandling med länsstyrelsen och andra myndigheter om Hammarmölledamm, stoppa också in nya våtmarker och starta ett EU-projekt som tittar på hela ”vattensystemet”. Vattnet som landar i Finjasjön börjar hemma hos oss brukare och i olika bäckar, åar och vattendrag 5-10-15-20 mil bort. Bär ditt barn som den sista droppen vatten skrev Björn Ranelid. Bär ditt vatten som det vore ett nyfött barn, skriver jag.

Bjarne Öhrling

På spaning i Köpenhamn på jakt efter stadens själ, identitet, utveckling och historia

”Gör en ny förhandling med länsstyrelsen och andra myndigheter om Hammarmölledamm”
Annons
Annons
Annons
Annons