Annons

De som ej minns sin historia, är dömda att återuppleva den!

Den 27/1 1945 befriades Auschwitz, symbolen för själva ondskan. Helvetets portar öppnades och omvärlden kunde ta del av dessa ofattbara grymheter.
Förintelsens minnesdag • Publicerad 11 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ungdomar på besök i förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen i maj förra året. Den 27 januari är det förintelsens minnesdag, i åminnelse av lägrets befrielse.
Ungdomar på besök i förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen i maj förra året. Den 27 januari är det förintelsens minnesdag, i åminnelse av lägrets befrielse.Foto: Michal Dyjuk

De människor som överlevde, blir allt färre. Färre som kan berätta. Det är vår skyldighet att föra deras berättelser vidare.

Överlevaren Tova Friedman, 85, i New Jersey USA, visar sin lägertatuering på armen och håller fram ett foto av henne och andra barn i Auschwitz vid befrielsen 1945.
Överlevaren Tova Friedman, 85, i New Jersey USA, visar sin lägertatuering på armen och håller fram ett foto av henne och andra barn i Auschwitz vid befrielsen 1945.Foto: Ted Shaffrey

När Förintelsens vidrigheter, inte minst i samband med befrielsen av lägret Bergen-Belsen, blottades utropade både länder och individer ”aldrig mer!”. Människan glömmer mycket fort och det är lätt att upprepa tidigare generationers misstag. Därför är det viktigt att gång på gång påminna, berätta, förklara och tydliggöra allt vi kan lära oss av Förintelsen. De som inte minns sin historia, är dömda att återuppleva den.

Livia Fränkel, ordförande i Föreningen Förintelsens överlevande, när hon talar vid en manifestation mot nazism och rasism på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Förintelseöverlevaren Livia Fränkel, är yngre syster till Hédi Fried som avled 2022.
Livia Fränkel, ordförande i Föreningen Förintelsens överlevande, när hon talar vid en manifestation mot nazism och rasism på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Förintelseöverlevaren Livia Fränkel, är yngre syster till Hédi Fried som avled 2022.Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Med jämna mellanrum kommer frågan upp varför det är av Förintelsen vi skall lära oss? En av anledningarna är att Förintelsen är som en katalog där alla handlingar återfinns som kännetecknar de olika folkmorden. En annan anledning är att Förintelsen var det enda folkmordet som skedde industriellt, det enda som hade som mål att utrota ett helt folkslag från jordens yta. Vi har gott om källmaterial som bekräftar detta, men det finns också mörka krafter som vill visa upp en helt annan bild.

Lagstiftningen som nazistpartiet genomförde möjliggjorde att definiera judarna som en sanktionerad kategori. Med andra ord rättslösa och ej skyddade av lagstiftning.

Idag ser vi oron i en mycket större skala och det finns inga löften som kan ge någon framtidstro. Vi ser populistiska partier på frammarsch runt om i Europa och det finns krafter som vill nedmontera våra demokratiska grunder - därför måste vara och en värna våra grundläggande rättigheter. Vi ser runtom i världen idag hur antisemitismens fula tryne visar upp sig. Vi ser hur misstron mellan människor eskalerar. Vi ser hatet spridas.

Historien kan visa oss fasansfulla övergrepp, som börjat med att människor marginaliseras.

Nurnberglagarna 1935 gjorde detta möjligt. Förintelsen startade inte i gaskamrarna, utan genom politiska beslut.

När missnöjet växte sökte man en syndabock, då var det judarna. Följande steg var att förse gruppen med nedsättande ord, samt ta bort deras rättigheter – en avhumanisering.

I Tyskland talade man om judar som råttor, som en cancer på samhällets rena kropp. Därefter var det enkelt att iscensätta den så kallade Endlösung – det industriella förintandet.

Det har hänt och det kan hända igen, dessutom på ett mycket enklare och effektivare sätt. Via exempelvis sociala medier tar det ingen tid att isolera misshagliga grupper.

Vi får inte låta oss skrämmas. Var och en av oss måste agera - det är vår skyldighet. Det viktiga är att vi inte låter oss styras av högerpopulisterna, utan istället stärka individerna i tron på demokratin och allas lika rättigheter.

För att dessa brott inte skall falla i glömska och för att fokusera på de mänskliga rättigheterna, arbetar vi på Österänggymnasiet kontinuerligt med Förintelsen. Varje år, i samband med Förintelsens minnesdag anordnar vi en utställning som elever och personal kan besöka och arbeta vidare med i klassrummet. Vi bjuder även in överlevare som berättar om sina upplevelser via föreläsning, vilket brukar vara mycket uppskattat. Framtidens vuxna skall vi förbereda för att kunna vara verksamma i samhällslivet och vara rustade att försvara de mänskliga rättigheterna. Varje dag. Alltid. Överallt.

Annons

Fredrik Winberg

Gymnasielärare i Kristianstad, samhällskunskap/Historia

Annons
Annons
Annons
Annons