Annons

Det sparkas nedåt i det svenska paradiset för rika

Det är ingen nyhet att samhällsklyftorna ökar, men i stället för att bekymras över att Sverige har blivit ett ”paradis för de rika”, som ekonomijournalisten Andreas Cervenka skriver i sin bok Girig Sverige, sparkas det gång på gång nedåt.
Samhälle • Publicerad 15 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten framhåller Youngstival i Kristianstad som bra initiativ i en hård tid. På bilden Eyobel Samson som tar Youngstival till Ljungdala i Hässleholm.
Skribenten framhåller Youngstival i Kristianstad som bra initiativ i en hård tid. På bilden Eyobel Samson som tar Youngstival till Ljungdala i Hässleholm.Foto: Mikael Persson

I såväl den politiska debatten som i tidningsartiklar och diskussioner beskrivs fattigdom som något självförvållat. Sämre bemedlade människor framställs närmast som parasiter.

Vissa av dem som till och med i en lågkonjunktur har gott om ekonomiska resurser tycks helt enkelt behöva en påminnelse om att de inte nödvändigtvis har varit smartare eller slitit hårdare än den som går på knäna. Den som kan resa utomlands flera gånger om året, har en sommarstuga för rekreation eller kan låta sina barn svalka sig i en pool på tomten måste vara medveten om att de som kämpar för att få pengarna att räcka till inte har valt sin situation. Den som tror att det liv hen vaknar till varje morgon endast handlar om kloka val, som osmarta fattiga människor inte gör, har inte bara en grumlig människosyn utan också en dyster syn på sin egen roll i samhällsutvecklingen.

Annons

Tanken om att vi tillsammans kan bidra till att människor ges förutsättningar att leva och utvecklas har på många sätt bleknat, men vi ser lyckligtvis flera exempel på att övertygelsen fortfarande finns. Vi kan exempelvis rikta blicken mot Hässleholm där bostadsbolaget Hässlehem AB har tagit initiativ till satsningen Vårt Ljungdala eller mot den ideella föreningen Youngstival i Kristianstad. I stället för att sparka på dem som saknar nätverk och kontakter som kan ge sysselsättning verkar nämnda verksamheter för att skapa förutsättningar för människor att ta sig framåt i livet.

Framåt genom utbildning, framåt genom jobb och framåt genom en tro på framtiden. De samverkar med såväl offentlig som privat och idéburen sektor samt akademi utifrån en genuin tro på att alla vill vara med och påverka sina liv. De betraktar inte människor som offer för sina omständigheter, men har stor insikt om att deras grundläggande livsvillkor skiljer sig åt och spelar en betydande roll för deras framtid.

Cervenka menar att valet av föräldrar aldrig har varit viktigare och det är inte svårt att räkna ut att om vi fick välja som embryon hade världen sett annorlunda ut. Men nu handlar det inte enbart om val, utan om flertalet andra faktorer som gör utmaningar med arbetslöshet och det sociala utanförskapet till en komplex fråga där endast den som saknar kunskap drar den enkla slutsatsen att fattiga människor är lata och ovilliga.

Cássandra Winther

Folkhälsovetare

”Vi kan exempelvis rikta blicken mot Hässleholm där bostadsbolaget Hässlehem AB har tagit initiativ till satsningen Vårt Ljungdala eller mot den ideella föreningen Youngstival här i Kristianstad.”
Annons
Annons
Annons
Annons