Annons

Elektricitet – så här fungerar det i praktiken

Ofta blandar man ihop effekt och energi. Effekt är hur många watt - eller kilowatt – som används i ett specifikt ögonblick.
Elskola • Publicerad 18 mars 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mycket att lära sig om el, häng med i skribentens elskola.
Mycket att lära sig om el, häng med i skribentens elskola.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Energi är effekt x tid => kWh (kilowattimmar) som det brukar stå på din elräkning. Ett exempel: Du har 3 x 16A (ampere) som huvudsäkring. När du kommer hem, så börjar du laga mat. Spisen och ugnen är på. Plötsligt kommer du på att du vill ha kaffe också och slår på kaffebryggaren. Då går en av huvudsäkringarna – effekten blev för hög!

Hade du väntat tills ungen var klar, och då slagit på kaffebryggaren, så hade inget hänt effekten hade räckt. Ett stort batteri kan till viss del rädda detta scenariot i Kristianstad, men det blir lite konstgjord andning, då batteriet snabbt laddas ur och är sedan tomt.

Annons

Ett batteri i en elbil har cirka 60–70 kWh att tillgå. Det vill säga 0,06–0,07 MWh (megawatt). Det behövs kanske ett batteri på motsvarande 10 MWh i kapacitet.

Så kraftiga batteribanker går att bygga, men är otroligt dyra. Eller så kan vi ju parkera i storleksordningen cirka 150–175 elbilar utanför C4 Energi som reserv. Undrar vad ägarna säger när de kommer på morgonen om bilarna är urladdade?

Fortfarande behövs större kapacitet in mot Kristianstad. Och möjligen grövre – eller fler – matarledningar inom stadsgränsen.

Magnus Svensson

”Undrar vad ägarna säger när de kommer på morgonen om bilarna är urladdade?”
Annons
Annons
Annons
Annons