Annons

Förbjud vinster i välfärden – vården åter till offentlig regi

”En privat verksamhet som jobbade som Region Skåne hade gått i konkurs för länge sedan”, skriver Sofia Nerbrand i sin ledare den 26 januari.
Sjukvård • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skatten höjs men vården blir sämre. Vart tar pengarna vägen?, frågar sig skribenten.
Skatten höjs men vården blir sämre. Vart tar pengarna vägen?, frågar sig skribenten.Foto: Bertil Ericson / TT

Det är just det som är problemet – att vården har blivit en arena för privata vinstintressen och en syn på vården som om den vore en fabrik. ”Det handlar om produktivitet, det vill säga hur mycket vi skapar per arbetad timme”, skriver hon vidare. Jag frågar: Går det att klämma in en operation till i timmen? Eller göra en omläggning snabbare? Skatten höjs men vården blir sämre. Vart tar pengarna vägen? 1987 beslutade riksdagen att vården skulle övergå till en ”Mål och resultatorienterad styrning”. Vården skulle effektiviseras och utvärderas.

Det nyliberala systemet New public management blev rådande. Efter det kom möjligheten att öppna privata vårdbolag som även tillåts att ta ut vinster. Vi fick en offentligt finansierad vård som drivs i privat regi.

Annons

Styrning och planering överläts till ekonomer och vinstdrivande företag. I den marknadsstyrda vården är pengar drivkraften, även om de privata ägarna säger sig brinna för kvalité. Den offentliga delen har delats upp i ekonomiska enheter som hindrar samarbete och gynnar konkurrens.

Patienter hamnar mellan stolarna. Arbetsgivare erbjuder försäkringar som garanterar snabb vård, det vill säga förtur i kön. Oförsäkrade hamnar längre bak. Ord och uttryck som vårdproduktion, klienter och vi ska leverera, ger oss intrycket att vårdapparaten är en fabrik.

För vårdpersonal har stressen ökat. Tungrodd administration, ständiga utvärderingar och låg bemanning har fått många att slitas ut och lämna yrket. Alternativet är att ta anställning på privata bemanningsföretag med högre lön och mindre övergripande ansvar. Men att anlita hyrpersonal innebär mer än dubbla kostnaden för regioner och kommuner. Skattepengarna går till vinster för ägarna.

Hur vården ska styras är en ideologisk fråga. Hälso-och sjukvårdslagen vilar på en humanistisk grund. Alla människors lika värde. Den som är sjukast ska få vård först.

Sofias lösning är mer privatiseringar. Jag säger tvärtom. Förbjud vinster i välfärden. Återför vård och omsorg i offentlig regi.

Drivkraften ska vara god vård för alla och inte att tjäna pengar.

Ge personalen bättre villkor. Sluta anlita dyra konsulter för att lösa problem eller omorganisera. Låt i stället personalgrupper komma med sin kunskap och erfarenhet när beslut ska fattas. Det är så skattepengarna ska förvaltas.

Hilda Bjerstedt

”Arbetsgivare erbjuder försäkringar som garanterar snabb vård, det vill säga förtur i kön.”
Annons
Annons
Annons
Annons