Annons

Galleria boulevard nästa stora utmaning för ABK

Den tid då Kristianstad hyste landets värsta bostadsslum, där råttor kanade på iskalla köksgolv i ouppvärmda ruckel, ligger knappt en svensk genomsnittsålder tillbaka.
Kommunala bostäder • Publicerad 8 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gamlegården och Lyckans, stora satsningar från ABK, AB Kristianstadsbyggen.
Gamlegården och Lyckans, stora satsningar från ABK, AB Kristianstadsbyggen.Foto: Mikael Persson

Då bildades kommunala ABK och kom till rätta med eländet. Nu stundar en ny stor utmaning för bolaget. Via dotterbolag ska ABK få ordning på den öststatsliknande anakronismen Galleria Boulevard. Det känns tryggt. ABK är ett erkänt muskulärt, kompetent och uppskattat kommunalt bostadsbolag, ett av Sveriges 25 största, med förvaltning av drygt 9 500 hyresbostäder, butiker och kontor i Kristianstads kommun.

Men hur många känner till att bolaget en gång kom till för att åtgärda en misär så skrämmande att vi i dag knappt kan föreställa oss det. Det handlar om en tid inte särskilt långt tillbaka. Den 23 februari 1950 beslutade stadens politiker att bilda AB Kristianstadsbyggen, ABK, och redan samma år påbörjades första byggprojektet. Det fick 750 Kristianstadsbor att samtidigt trängas i rådhuset i en dröm om att få skriva upp sig på en av de eftertraktade lägenheterna. 

Annons

Året efter flyttade de första hyresgästerna in i första etappens 51 lägenheter. När den 200 meter långa och fyra våningar höga fastigheten längs Kanalgatan stod fullt klar 1953, med totalt 179 toppmoderna lägenheter, blev den i folkmun döpt till Kinesiska Muren. Redan samma år hade ABK startat nästa projekt på området Lyckans Höjd (tidigare centrum för stadens prostitution, därav namnet).

Men privata slumbostäder fanns kvar. Föreståndarinnan för Kristianstads Slumstation, Ada Nordström, framhöll i en intervju 1955, att hon arbetat i mer än dussinet städer i landet, men inte i någon hade bostadsförhållandena gestaltat sig så miserabelt som just i Kristianstad.

Ännu i slutet av 1950-talet existerar fortfarande bostadsslum i stadskärnan. I ett reportage i denna tidning skildras hur en fastighet vid Lilla Torg saknar uppvärmning, den dryper därför av fukt så att det bildas grov mossa. Reportern fortsätter:

”Råttor kanar på köksgolv som är isbana på grund av kylan och ändå bor här människor i varje prång, ofta under förhållanden som vi skulle förnekat som omöjliga i vår tid, om vi inte sett eländet med egna ögon”.

År 1958, efter fem års byggande på Lyckans Höjd, inviger ABK stadens första moderna höghusområde med 460 lägenheter, underjordiskt garage, gemensam panncentral och ”dagis”. De höga husen, som mest åtta våningar, fick denna tidning att likna området vid ett höghuskvarter på Manhattan.

Året därpå ännu en invigning: ABK:s fyra nybyggda åttavåningshus i kvarteret Hästen står klara. Sedan följer en rad nya omfattande byggprojekt, inte minst Gamlegårdsområdet med totalt 1 850 lägenheter. Tack vare ABK:s höga tempo med modernt lägenhetsbyggande kan bostadsbristen i Kristianstad åtgärdas på ett par årtionden.

ABK har under sina 74 levnadsår tjänat kommunen och deras medborgare väl. Nu väntar nästa gigantiska utmaning – att få fason på Galleria Boulevard. Historien visar att få är bättre lämpade för det uppdraget än ABK.

Kenth Olsson

Lokalhistoriker

”Nu väntar nästa gigantiska utmaning – att få fason på Galleria Boulevard.”
Annons
Annons
Annons
Annons