Annons

Hopp och handling i årets Framtidsvecka

Årets Framtidsvecka för hållbar omställning – den elfte veckan sedan 2014 – genomförs 14-22 september med inte mindre än 24 föreläsningar, samtal, utställningar, workshops med mera.
Hållbarhet • Publicerad 12 september 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett spännande seminarium om att transportera sig utan bil genomförst i rådhuset.
Ett spännande seminarium om att transportera sig utan bil genomförst i rådhuset.Foto: Mikael Persson

Veckan inleds med ett seminarium på lördagen om Östersjön och ett hav i balans, då Gårdsfisk medverkar. Måndagens ämne är ”I apokalypsens skugga”. Då föreläser professor Carl Cassegård och biträdande lektor Kristoffer Ekberg om Hopp och hopplöshet, miljörörelser och miljömotstånd. Ett väldigt spännande seminarium om Hållbar mobilitet – att transportera sig utan bil, genomförs i Rådhus Skåne på fredagen i regi av Kristianstads kommun och Cykelfrämjandet.

Framtidsveckan syftar till att bidra till att Kristianstad blir en ännu mer hållbar kommun, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Agenda 2030 – FN:s 17 hållbarhetsmål är Framtidsveckans plattform. Veckan är också en folkbildningsvecka kring hållbar utveckling.

Annons

Det är sex år till år 2030, då hållbarhetsmålen ska vara uppnådda. Kristianstads kommun och landets övriga kommuner, regioner, myndigheter, näringsliv och akademin samt enskilda måste gemensamt nu anstränga sig för att målen ska kunna nås. Inte minst regeringen måste kraftfullt agera för måluppfyllelse. Tyvärr gör man inte det. Agenda 2030-sekretariatet är nedlagt. En skärpning krävs!

”Klimatet är mänsklighetens ödesfråga. Nu krävs ett genombrott om vi inte ska få ett sammanbrott!”

Klimatet är mänsklighetens ödesfråga. Nu krävs ett genombrott om vi inte ska få ett sammanbrott! I år har vi upplevt svår hetta, nya värmerekord i stora delar av världen och stora översvämningar. Mycket görs i vår kommun för klimatet. Det räcker inte med klimatanpassning med vallbyggen med mera; vi måste minska utsläppen kraftigt genom nya åtgärder.

Vi vill se en kraftig utbyggnad av cykelvägar men också beteendepåverkan för att få fler att cykla. Vi ser fram emot en särskild cykelbudget nästa år. Trafikplanens cykelåtgärder måste bli verkstad och premieras framför infrastruktur för bilar, då biltrafiken måste minska.

Solcellsparker runt om i kommunen och solceller på alla tak samt havsvindkraft i Hanöbukten behövs för att ge oss fossilfri energi.
Solcellsparker runt om i kommunen och solceller på alla tak samt havsvindkraft i Hanöbukten behövs för att ge oss fossilfri energi.Foto: Stefan Sandström

Vi vill också se kraftiga satsningar på fler nyplanterade träd i staden och att bevara de äldre träd som finns. Solcellsparker runt om i kommunen och solceller på alla tak samt havsvindkraft i Hanöbukten behövs för att ge oss fossilfri energi. Mer biogas från avfall inklusive gödsel är relevant, men får inte försvara ökad djurtäthet på gårdarna i kommunen.

Ta itu med hoten mot biologisk mångfald inom jordbruk och skogsbruk. Vårt dricksvatten och våra insjöar är stora tillgångar som måste räddas från kemikalier som PFAS och bekämpningsmedel samt från övergödning.

Vi oroar oss också kring den sociala hållbarheten, där vår segregerade kommun inger allvarliga farhågor.

Framtidsveckan genomförs i samverkan mellan ideella föreningar, studieförbund, Regionmuseet, Högskolan, Naturum och Kristianstads kommun.

För Framtidsveckans styrgrupp

Bo Olsson, Kristianstads FN-förening

Anita Gunnarsson, Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla

Michael Dahlman, Fridays For Future Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons