Annons

Inga belägg för att kungahuset drar in affärsmiljarder

Erik Bergström framför i insändare sin hyllning till den svenska monarkin och dess påstådda betydelse för svenska företag.
Monarkin i Sverige • Publicerad söndag 19:33
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kung Carl XVI Gustaf. Finns inga belägg för att kungahuset bidrar till att dra in affärspengar till Sverige.
Kung Carl XVI Gustaf. Finns inga belägg för att kungahuset bidrar till att dra in affärspengar till Sverige.Foto: Nexiko

Svenska företag följer med kungen på statsbesök för att förhoppningsvis skriva kontrakt i miljardklassen, drömmer och menar Erik Bergström. Låt oss börja med att konstatera att det i huvudsak är Utrikesdepartementet som planerar och styr statsbesöken.

Det är snarare kungen som får följa med det övriga sällskapet som en relik maskot. 2023 gjorde Sverige endast ett statsbesök. Det gick till Estland. Hittills i år har Sverige tagit emot tre statsbesök från Frankrike, Finland och Danmark och har gjort ett statsbesök i Mexico.

Annons

Vad är resultatet av dessa statsbesök? Oaktat vilket, så hade resultatet otvivelaktigt varit minst lika bra med deltagande av en folkvald statschef istället för kungen. Det finns inga belägg för att kungahuset genererar några avtalsmiljarder till svenskt näringsliv. Svenska företag gör inga affärer med partners i till exempel Norge, Danmark, Belgien eller Storbritannien enbart för att dessa länder råkar vara monarkier. Lika naivt är det att tro att utländska företag skriver avtal med svenska partners enbart för att Sverige är en monarki. Affärsavtal har helt andra utgångspunkter och premisser.

För närvarande finns det inte någon majoritet i Sveriges riksdag för avskaffande av monarkin – men förhoppningsvis är det en tidsfråga innan detta förhållande ändras. Att det är riksdagen som i demokratisk ordning fattar beslut om vårt statsskick innebär inte att monarkin i sig är demokratisk. Monarki är i grunden inte förenlig med demokratiska principer. Att ha en statschef som ärver sitt ämbete och som står över lag och rätt rimmar inte med principen om allas lika värde. Det är orimligt att ämbetet som statschef går i arv. Kungens ceremoniella uppgifter kan tas över av talmansämbetet. Monarkin är en institution som skulle kunna tas bort från den ena dagen till den andra utan någon som helst menlig inverkan på AB Sveriges förmåga att fungera.

Kenneth Liedman

”Det är snarare kungen som får följa med det övriga sällskapet som en relik maskot.”
Annons
Annons
Annons
Annons