Annons

Konstig önskan om frihet från arbete, inte frihet i arbetet

“Århundradets viktigaste frihetsreform.” Så karakteriserar socialdemokraten Annika Strandhäll sin arbetsgrupps förslag om en stegvis minskning av arbetstiden under tio år, från dagens 40 timmar per vecka, till målet 35 timmar.
Arbetstidsförkortning • Publicerad 20 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Dagens moderna socialdemokrater har gett upp tanken på demokratisering i arbetslivet”, konstaterar skribenten kritiskt.
”Dagens moderna socialdemokrater har gett upp tanken på demokratisering i arbetslivet”, konstaterar skribenten kritiskt.Foto: Staffan Löwstedt/SVD/TT

Frihet, enligt de moderna Socialdemokraterna, är hur många timmar man är underkastad lönearbete. Frihet för dem är frihet från arbete. De har gett upp den demokratiska socialismens frihetsideal och istället antagit ett högerorienterat frihetsideal.

Under slutet av 1970-talet satt vi, unga socialdemokrater i SSU, och funderade över det tredje steget i den demokratiska socialismens strategi. Olof Palme upprepade i ett tal 1975 Per-Albin Hanssons deklaration av strategin: ”Först ska vi befästa den politiska demokratin, därefter ska vi förankra den sociala demokratin och den sociala välfärden, sedan är tiden inne att gripa sig an med den ekonomiska demokratin.”

Annons

Frihet för den demokratiska socialismen består av demokratisering av samhällets alla vrår, där människor i gemenskap skapar ett värdigt och fritt samhälle. Då, i slutet av 70-talet, funderade vi hur det tredje steget skulle tas. Hur alla som var delaktiga genom arbete i den samhälleliga produktionen även skulle bli delaktiga genom att ha inflytande i arbetslivet.

I en insändare i Bladet (240810) skriver Anitha Hellberg Jönsson om sin arbetssituation i vården och sina önskemål om att få delta: ”När ska vi få åka med, vi har många bra och kreativa lösningar. De är tråkigt att vi inte får vara med.”

Dagens moderna socialdemokrater har gett upp tanken på demokratisering i arbetslivet, att Anitha skall få vara med. Arbetaren skall däremot vara underkastad arbetsgivaren så lite som möjligt, från 8 till 7 timmar. Det är frihet från arbete. Friheten i arbetet, att ha inflytande i produktionen, arbetsinnehållet, organiseringen av arbetet, att arbetaren får vara med, är likgiltigt för dagens högersocialdemokrater.

De har vikt sig för kapitalismen och den fräna liberalismen, för dess krav på marknad för allting, till och med för skolor. Individen har inget inflytande i skolorna, utan väljer sin skola. Den är inte en demokratiskt agerande individ som deltar, utan är en marknadsaktör som väljer produkten utbildning.

Socialdemokratin har, under loppet av 40-50 år, lämnat den demokratiska socialismen och antagit en, som bäst, socialliberal orientering, som värst, en nyliberal orientering. Det gemensamma samhället som utformas genom individernas demokratiska deltagande, har blivit ett samhälle av ensamma individer som utformar samhället genom att vara enskilda konsumenter. Demokratin som ideal har ersatts med marknaden.

Därför framstår frihet hos dagens socialdemokrater som frihet från arbete, inte frihet i arbete.

Sven-Olof Yrjö Collin

”Socialdemokratin har, under loppet av 40-50 år, lämnat den demokratiska socialismen och antagit en, som bäst, socialliberal orientering, som värst, en nyliberal orientering.”
Annons
Annons
Annons
Annons