Annons

Lägga ner Mölleskolan svåraste beslutet hittills

Den 17 januari 2024 fattade kommunstyrelsen i Östra Göinge beslutet att avveckla Mölleskolan i Sibbhult.
Mölleskolan i Sibbhult • Publicerad 21 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patric Åberg (M) skriver om beslutet att lägga ner Mölleskolan i Sibbhult.
Patric Åberg (M) skriver om beslutet att lägga ner Mölleskolan i Sibbhult.Foto: Sofia Åström

Svar på insändare från Nathalie Roos. Detta har för mig och många andra i Treklövern varit det svåraste beslutet vi fattat under de 14 år vi har haft förmånen att leda Östra Göinge. Men vi gjorde det, för det var rätt. Nu ett halvår senare och med ny information kan jag bara konstatera att min övertygelse stärkts om att det vi gjort är precis helt rätt för våra barns bästa.

Vi har hela tiden grundat vårt beslut på fakta när det gäller det viktigaste argumentet, barnantalet. Vi ser att de senaste årens minskande befolkning och minskning i barnafödandet påverkat oss mycket och kommer påverka Östra Göinge ännu mer framöver. Fram till den 15:e maj i år hade det endast fötts två barn i Sibbhult och de senaste åren har det varit cirka 7-8 barn varje år. Utvecklingen ser likadan ut i väldigt många kommuner i landet och min övertygelse stärks om att det vi gjort är rätt om vi vill säkerställa bra förutsättningar för våra barn att utvecklas och klara sin skolgång.

Annons

Jag gillar verkligen ditt engagemang Nathalie men tyvärr så blandar du ihop fakta, antingen medvetet eller omedvetet men du rör ihop våra investeringsutgifter med de löpande driftskostnaderna på ett felaktigt sätt. Detta är det vi oftast brottas med när vi försöker förklara hur den kommunala ekonomin hänger ihop.

När det gäller busshållplatserna som vi anlägger för att säkerställa en trygg och säker miljö, är dessa en investering och hanteras på samma sätt som den investering vi just nu genomför på Prästavångsskolan för att få plats med alla elever. Investeringar skrivs av på flera år och kan därför inte klumpas ihop och jämföras med den årliga driftkostnaden som vi har varje år. Det vi kan se redan nu med de åtgärder vi faktiskt vidtagit, är att vi kommer få en årlig besparingseffekt i driften på cirka 4,8 miljoner kronor. Något bättre än den tidigare beräkningen vi gjorde i utredningen.

Vad den exakta investeringen landar på när det gäller busshållplatserna och de åtgärder vi gör för att få till fler klassrum på Prästavångsskolan kommer vi att återkomma till. Den uppskattas till cirka 4 miljoner kronor. Dessa investeringsutgifter ska sedan delas upp på 33 år vilket är den genomsnittliga avskrivningstiden och kommer därefter påverka driften. Den årliga avskrivningen för investeringarna blir cirka 120 000 kronor per år. Det är alltså detta belopp du ska dra av från den besparing som vi nu ser att vi får. Totalt sett landar då vår besparing på cirka 4,68 miljoner kronor per år.

Detta är det faktiska utfallet i vår besparing som vi hittills vet. Vi kommer att summera allt när vi har alla fakta på bordet och när allt är genomfört för att öppet och ärligt berätta om vilka ekonomiska effekter vårt beslut har medfört.

Treklöverns fokus ligger nu på att se till att skolstarten blir så bra som möjligt för alla elever. Jag tror på att detta blir riktigt bra och jag hoppas att eleverna också kommer känna så när allt landat i det nya.

Patric Åberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande

”Vi ser att de senaste årens minskande befolkning och minskning i barnafödandet påverkat oss mycket och kommer påverka Östra Göinge ännu mer framöver.”
Annons
Annons
Annons
Annons