Annons

Näringspolitisk cirkus i Osby kommun – återskapa företagsklimatet

Kommunens näringspolitiska program, är en viktig handling i kommunens näringslivsutveckling och bör vara känt av förtroendevalda och alla förvaltningarnas företrädare.
Osby kommun • Publicerad 24 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Osby har en fin och stark tradition av företagande, påpekar skribenten. Bilden är från en tidigare upplaga av ”Osby outlet”.Foto: Lasse Ottosson

Programmet ska fungera som ett fundamentalt hjälpmedel i förståelse av samtliga företag/företagares vilja och önskemål för bra samverkan med de kommunala instanserna. Ju fler företagare, som vill satsa i en kommun, desto större skattekraft får kommunen. Det är därför viktigt, att Osby kommun, som tidigare har framstått som ett företagsamhetens Mecka, kunna fortsätta på den inslagna vägen, där förtroendevalda och förvaltningarna visar intresse för såväl större företag, som för små -och egenföretagare. Små -och egenföretagare utgör till numerären det största antalet företag i Sverige, eller cirka 350 000 företag med tillsamman fler än en miljon medarbetare, alltså är de en viktig del för skatteunderlaget i alla landets kommuner, så även i Osby kommun.

Med sjunkande siffror i Svenskt Näringslivs näringslivsranking och den senaste tidens utveckling med företagare, som tröttnar på kritik och käbbel från kommunens sida, till den grad att man läggar ned sitt företag. Även om företagaren brinner för företagsamheten, känns det eländigt att mötas av mothugg och oförstående petiga förvaltningsföreträdare, nu senast med ”Pecorinoaffären”, där en seriös företagare, känner sig utbränd efter alla duster med kommunala tjänstemän, och därför nu läggar ned sin fina affär.

Annons

I artikeln: ”Krismöte på kommunen när företag lägger ner” (Kb/NSk 12/1) kommenterar en upprörd kommunstyrelsens ordförande, Lotte Melin (C), att beslut icke skall komma som en överraskning, det är icke mänskligt. Jag håller fullkomligt med i den åsikten. Med affären Pecorino, som varit ett fint inslag i Osby kommuns näringsliv, där en seriös och kreativ företagare, under tolv år, har utvecklad sitt företag till en affär med produkter, som inhandlats av såväl närboende, som av långväga kunder. Företagaren Sofie Billsten har nu tröttnat på grund av krångel och många mothugg av kommunala tjänstemän med bristande beteendekunskap, omedvetna om Kommunens näringslivsprogram?

Det yttersta ansvaret vilar naturligtvis på de förtroendevalda, om kommunens näringslivsprogram endast avser industrin eller de större företagens behov och ställning. Ordförande i miljö -och byggnadsnämnden, där livsmedelsinspektörerna sorterar under, Lars Erik Svensson (M), berättar att kommunen kommer börja sända ut enkäter varje gång någon får ett kommunalt beslut! nog så bra, men berörda tjänstemän behöver även utbildning i beteendekunskap och inneha sunt förnuft, som ett steg åt att minimera antalet företagsnedläggningar.

Kommunstyrelsens ordförande, Lotte Melin (C), är enligt samma artikel, medveten om att följden av tvära beslut ökar risken för att näringsidkare icke vill starta en tänkt verksamhet i Osby kommun.

Osby kommun har under många år ansetts som en mycket företagarvänlig kommun, med tidigare politisk enighet om företagsamhetens fundamentala skattevärde. Att åter bygga upp förtroendet som en kommun med ”företagartycke” kan ta tid. Med rätt näringslivsprogram och viss självkritik bland de förtroendevalda och förvaltningarnas ledning, bör det icke vara omöjligt att återskapa ett bra företagsklimat

Svend E. Pedersen – Åhus

”Senast med ”Pecorinoaffären”, där en seriös företagare, känner sig utbränd efter alla duster med kommunala tjänstemän, och därför nu läggar ned sin fina affär”
Annons
Annons
Annons
Annons