Annons

Per Einarsson (KD): Den psykiatriska vården är en högprioriterad fråga för styret i Region Skåne

Kompetensförsörjningen inom den psykiatriska vården måste tillförsäkras både nu och på längre sikt i nordöstra Skåne.
Psykiatri • Publicerad 24 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regionråd Per Einarsson (KD) ger sin syn på hur Region Skåne prioriterar den psykiatriska vården.
Regionråd Per Einarsson (KD) ger sin syn på hur Region Skåne prioriterar den psykiatriska vården.Foto: Therese Kjellsson

Nu ska antalet vårdplatser inom heldygnsvården i Kristianstad snarast möjligt utökas och öppettiderna förlängas genom att i första hand öppna på kvällarna. Riktade satsningar på personalen inom vuxenpsykiatrins heldygnsvård görs för att kunna behålla medarbetare och nyrekrytera. Därutöver är det nödvändigt att jobba långsiktigt med kompetensförsörjningen, en möjlighet kunde vara att utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor till psykiatrin på sikt skulle kunna öppnas i nordöstra Skåne.

Den psykiatriska vården är en högprioriterad fråga för styret i Region Skåne. Allt sedan den psykiatriska akutmottagningen i Kristianstad fick stänga kvällar och nätter utifrån patientsäkerheten har målet från politikens sida varit att utöka öppettiderna. Som bekant har detta inte varit en budgetfråga och inte en ovilja från mig som ordförande eller nämndens ledamöter, det handlar om de rekryteringsutmaningar vi har inom vården i stora delar av östra Skåne. Jag har från början varit tydlig med att både kort- och långsiktiga lösningar behövde arbetas fram och förankras i berörda verksamheter. Därför har dialog förts med både förvaltning Psykiatri-, habilitering-, och hjälpmedel, personalnämnden och koncernkontoret där vi lyft de behov som finns ute i verksamheten.

Annons

Det har nu gjorts ett omtag gällande rekryteringen i Kristianstad med ett antal olika insatser, lönestrukturen har setts över för sjuksköterskor inom vuxenpsykiatrins akut- och heldygnsvård i Kristianstad med en höjning av grundlönen. Detta är viktigt eftersom det rör sig om en svårrekryterad personalgrupp och således en ”utsatt enhet”. Det finns så klart ett utrymme för samtliga av psykiatrins verksamheter i Kristianstad att jobba med större lönespridning. Därtill infördes en förstärkt ersättning för kvällar, helger och nätter inom hela Region Skåne i början av 2024. Det lanseras också flera kombinationstjänster, inom Region Skånes verksamheter. En fördel med dessa tjänster är möjligheten till mer kompetensutveckling och lönespridning för personal som väljer att dela upp sin tjänstgöring mellan två, eller flera, olika enheter.

Förvaltningen har dialog med polisen i nordöstra Skåne för att tillsammans jobba fram lösningar för de personer med vårdbehov som polisen kommer i kontakt med. En annan viktig del är det fortsatta arbetet med brukarstyrda inläggningar, vilket gör det möjlig för en patient att skriva in sig själv om måendet skulle försämras. De mobila teamen och psykiatriambulanserna är också en viktig del i vårdutbudet. I budget 2024 beslutade styret i Region Skåne om en översyn av ambulansverksamheten, där psykiatriambulanserna är inkluderade, med fokus på tillgänglighet anpassat efter behov. Förvaltning har även fått i uppdrag att se över hur man med befintliga resurser kan tillförsäkra akut psykiatrisk vård i hela Skåne dygnet runt. Vi behöver alltid avväga hur vi använder våra gemensamma skattemedel på ett klokt sätt samtidigt som vi aldrig försummar den enskilde. Det är viktig att se alla dessa insatser som en helhet som sammantaget tillförsäkrar våra medborgare god vård.

I detta skede är det nödvändigt att också tänka långsiktigt, en möjlighet vi ser från styrets sida är att initiera dialog om ett öppnande av utbildningsplatser i nordöstra Skåne för specialistsjuksköterskor inom området psykiatri. Detta kunde skapa bättre förutsättningar att rekrytera specialistsjuksköterskor till psykiatrin, inte minst i Kristianstad där efterfrågan är stor. Nordöstra Skåne behöver fortsatt ha en psykiatrisk akutmottagning, en enhet vars arbete är oerhört viktigt och stundtals avgörande för patienterna. Medarbetarna gör ett fantastiskt arbete trots de svårigheter som varit med både vårdplatser och rekrytering. Efter god dialog och många utmaningar längs med vägen så är det glädjande att förvaltningen kan presentera dessa satsningar på personalen. Utökning av öppettider och vårdplatser kombinerat med bra mobila insatser och ett växande brukarinflytande är viktiga steg framåt.

Per Einarsson

Regionråd (KD)

Ordförande, Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

”Medarbetarna gör ett fantastiskt arbete trots de svårigheter som varit med både vårdplatser och rekrytering.”
Annons
Annons
Annons
Annons