Annons

Sagorna spädde på bilden av den blodtörstiga vargen

I vår trakt anställdes ännu in på 1800-talets andra hälft gamla gummor för att gå omkring i skogarna och skrämma vargar genom att avge höga tjut.
Historia • Publicerad 31 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barnens bild av den blodtörstiga vargen förstärktes genom sagornas värld, som exempelvis i ”Rödluvan och vargen”.
Barnens bild av den blodtörstiga vargen förstärktes genom sagornas värld, som exempelvis i ”Rödluvan och vargen”.

Ett vargpar har för första gången i modern tid bildat revir i Kristianstadstrakten och bybors möten med vargen har under senare tid uppmärksammats stort i denna tidning.

Vad kan då historien lära oss om varg i Kristianstadstrakten? Behöver vi vara rädda?

Annons

Fram till 1850 var varg vanligt förekommande i trakten. I Kristianstads län sköts 1827-1862 totalt 127 vargar med toppnoteringar 1835 (18 vargar) och 1844 (16 vargar).

Rädslan för vargen har alltid varit stor. I vår trakt anställdes ännu in på 1800-talets andra hälft gamla gummor för att gå omkring i skogarna och skrämma vargar genom att avge höga tjut. Likaså hände det att byfolk samlades på valborgsmässoafton och gick vrålande ut i skogarna för att jaga bort varg.

Rädslan fick folk att förse vargen med ”noanamn”. Man trodde att om den benämndes med sitt rätta namn kom den till en. ”Varg” är just ett noanamn, betyder på medeltidssvenska ”våldsverkare”, och fick ersätta det ursprungliga fornnordiska ”ulven”. Efterhand kunde inte heller ”varg” användas utan ersattes med ord som ”gråben” och ”tasse”.

Vargskräcken fördes över från generation till generation. Barnens bild av den blodtörstiga vargen förstärktes genom sagornas värld, som exempelvis i Rödluvan och vargen, De små grisarna och Gösta Berlings saga. Detta trots att den varken är mer eller mindre farlig än något annat stort rovdjur. Det dör fler människor av bistick i världen än av vargattacker.

Det finns det en handfull uppgifter i svenska kyrkböcker från 1700-talet om barn som ”tagits av varg”, varav en notering från var trakt.. De är emellertid inga pålitliga källor eftersom det i dessa böcker också anges barn ”tagna av troll” och liknande. Endast ett fåtal dokumenterade fall finns om vargattacker mot människor i Sverige och endast en med dödlig utgång.

”När vargen sköts visade det sig att den var identisk med den vargunge som växt upp i fångenskap på Gysinge herrgård. Som vuxen släpptes den fri och då den aldrig lärt sig jaga gav den sig på barn istället.”

Det var den beryktade Gysingevargen som under tre månader 1820-1821 angrep 31 människor, skadade 15 och dödade tolv, av dem 9 nio barn som även åts upp.

När vargen sköts visade det sig att den var identisk med den vargunge som växt upp i fångenskap på Gysinge herrgård. Som vuxen släpptes den fri och då den aldrig lärt sig jaga gav den sig på barn istället. Likaså var det vargar i fångenskap som dödade en djurvårdare i Kolmårdens djurpark 2012.

Finns då inga uppgifter på att vilda vargar dödat människor? Jo, utomlands har ett antal dödsfall rapporterats. Under andra världskriget dödade vargar minst tolv människor i Sovjet och sju i Rumänien.

I Kanada dödades en pojke av varg 1963 och så sent som 2006 blev en student här uppäten av vargar. Åren 1980-1995 dödades minst 233 barn av vargar i Indien.

Kenth Olsson, lokalhistoriker

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons