Annons

Sekretessen är så hård att det blir osäkert

Varför måste man så ofta upprepa sin sjukdomshistoria när man besöker vården? Hur kommer det sig att läkarna inte känner till ordinationer från ens senaste besök? Det är frågor som väldigt många skånska patienter ställer sig. Svaret är enkelt: För att vårdgivarna inte har tillgång till all information per automatik, skriver Annette Linander (C), regionråd med ansvar för digitalisering.
Vården • Publicerad 3 november 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur kommer det sig att läkarna inte känner till ordinationer från ens senaste besök?Foto: isabell Höjman/TT

Om du använder en privat nätläkare stannar informationen där. Om du går till en av Region Skånes egna vårdcentraler, stannar informationen där. Om du tvingas att uppsöka ett sjukhus, stannar informationen där. Det finns ingen automatisk samverkan, istället är det du som är patient som har ansvaret att bära informationen mellan olika vårdgivare.

Det ställer till problem. Både för patienterna och för vårdpersonalen. Det vill vi i Centerpartiet ändra på.

Annons

Och vi är inte ensamma om det. Hela 85 procent av de tillfrågade i Skånepanelen, en undersökning som görs av Region Skåne, vill att ens behandlande vårdgivare ska ha tillgång till journaluppgifterna från andra vårdgivare.

”Idag skyddar sekretesslagstiftningen patienterna så mycket att det börjar att bli patientosäkert.”

De flesta skåningarna känner inte till hur föråldrad både tekniken och lagstiftningen är. Man vet inte om att sjuksköterskan inte har tillgång till informationen från tidigare besök från andra vårdgivare. Och att sjukvården är förhindrad av en föråldrad lagstiftning att få all nödvändig information inför ett patientbesök.

Idag skyddar sekretesslagstiftningen patienterna så mycket att det börjar att bli patientosäkert.

Lägg därtill att Region Skåne idag har många olika datasystem, de äldsta från 1970-talet, som inte heller går att koppla ihop. De senaste åren har stora resurser ägnats åt att försöka lappa och laga system som för länge sedan såg sina bäst-före-datum. Så kan vi inte ha det, det säger sig självt.

”SDV ska se till att vårdpersonalen ska få göra det som de är bäst på: att ge vård. Inte att vara byråkrater.”

Därför börjar SDV, Skånes Digitala Vårdsystem, att rullas ut nästa år. De gamla, omoderna systemen ersätts med ett nytt, modernt, gemensamt. Det fokuserar på patientens behov, inte på vårdens organisationsenheter.

SDV ska se till att vårdpersonalen ska få göra det som de är bäst på: att ge vård. Inte att vara byråkrater. Med SDV finns också förutsättningarna för att patienterna ska slippa att upprepa sin sjukdomshistoria så fort de träffar en ny läkare. Vi i Skåne kommer att ligga i teknikens framkant och bli först ut i landet med något liknande.

Men då måste lagstiftningen och regeringen också hänga med. Skåningarna vill kunna dela sin hälsodata med sjukvården. Det är hög tid att regeringen gör det möjligt!

Annette Linander (C), Regionråd med särskilt ansvar för digitalisering, Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons