Annons

Sjukhusen ska ha mer makt att bestämma själva

Av och till kommer frågan upp i debatten: Är det verkligen effektivt att Skåne har flera mindre sjukhus? Av sådana som brukar slänga sig med uttryck som ”synergieffekter” och ”overheadkostnader” ses Skånes mindre sjukhus ofta som överflödiga, skriver företrädare för Centerpartiet.
Skånes sjukhus • Publicerad 14 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De skånska sjukhusen kompletterar varandra.
De skånska sjukhusen kompletterar varandra.

Låt oss vara tydliga. För Centerpartiet är det viktigt att Skåne behåller ALLA sina tio sjukhus. Vi är övertygade om att skåningarna uppskattar att kunna få sjukhusvård nära. Vi vet också att mångfalden av sjukhus och deras olika variationer, skapar valfrihet för vårdpersonalen att aktivt kunna välja den arbetsplats som man tycker passar bäst.

Vi vill ge sjukhusen mer makt och möjlighet att profilera sig. Därför tycker vi det är mycket glädjande att sjukhusen nu – i och med Allians för Skånes budget för 2021 – får besluta om bygginvesteringar upp till 15 miljoner kronor, jämfört med dagens gräns på åtta miljoner kronor.

”På ett sjukhus kan det till exempel handla om hur man kan flytta patienter smidigare mellan olika rum för att få ett bättre flöde”
Annons

Det är ganska enkelt. Vem är bäst lämpad att föreslå byggförändringar som med ganska enkla medel kan bidra till att öka sjukhusens kapacitet och bättre vård?

Självklart de som arbetar på sjukhuset varje dag och som ser vad som behöver göras, menar vi i Centerpartiet.

På ett sjukhus kan det till exempel handla om hur man kan flytta patienter smidigare mellan olika rum för att få ett bättre flöde. På ett annat sjukhus kan det handla om att bygga nya toaletter så att fem förlossningsrum inte behöver dela på en enda gemensam toalett.

”Som centerpartister driver vi ständigt frågan om att beslut ska fattas nära människor som berörs av besluten, så kallad decentralisering.”

Att sjukhusen nu får mer makt att själva bestämma om mindre ombyggnader, innebär inte per automatik att alla kommer att bygga om. Självklart måste investeringarna rymmas inom den budget som sjukhuset har. Med pengar följer alltid ansvar.

Vi ser de utökade lokala bygginvesteringspotterna som viktiga av praktiska skäl, man har bättre koll på lokalt plan. Men också av principiella skäl. Som centerpartister driver vi ständigt frågan om att beslut ska fattas nära människor som berörs av besluten, så kallad decentralisering.

Det var en av orsakerna till att vi i Centerpartiet förra mandatperioden var drivande för att få igenom de lokala sjukhusstyrelser som idag finns, det vill säga att varje sjukhus har en politisk styrelse. På så sätt blir det enklare för medborgarna att se vilka politiker som har ansvaret för hur det fungerar.

”De mindre sjukhusen hjälper till att avlasta Skånes större akutsjukhus och går i spetsen för den nära vården.”

Vi centerpartister ser Skånes mindre sjukhus som ett viktigt komplement till de större. De mindre sjukhusen hjälper till att avlasta Skånes större akutsjukhus och går i spetsen för den nära vården. Därför fortsätter vi att kämpa för Skånes alla tio sjukhus.

Warda Fatih (C)

Ordförande Sjukhusstyrelse Landskrona

Ulrika Axelsson (C)

Annons

1:e vice ordförande Sjukhusstyrelse Trelleborg

Lars-Göran Wiberg (C)

1:e vice ordförande Sjukhusstyrelse Ängelholm

Annons
Annons
Annons
Annons