Annons

Skamligt företagarbemötande i Osby – vad har hänt?

Det är med bestörtning jag läser artikeln: ”Pecorino slår igen portarna – Sofie Billsten känner sig jagad: ”Förnedrande” (KB/NSk 11/1). Vad har hänt med företagsklimatet i Osby?
Företagande • Publicerad 16 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofie Billsten tröttnade och lägger ner Pecorino i Osby.
Sofie Billsten tröttnade och lägger ner Pecorino i Osby.Foto: Marcus Enochsson

Som ordförande vid sammanslagningen av våra två stora företagarorganisationer Småföretagens Riksorganisation och Företagarförbundet, hade jag flera tillfällen att samtala med Småföretagens dåvarande ordförande i Osby, fotograf Sven Olof Sundin, som var väldigt entusiastisk för företagarklimatet i Osby. Sven Olof sade till mig: Svend! Flytta till Osby, där kommer du att trivas med våra förtroendevalda och tjänstemännen, alla är lika hjälpsamma och tillmötesgående. Då jag alltid har trivts i såväl dåvarande Åhus kommun, som efter inkorporeringen 1971, med alla tjänstemän och förtroendevalda i Kristianstad kommun, har jag stannat kvar och trivts bra som företagare. Då jag under femtio år bedrivet min maskinproduktion i Åhus och under samma tid haft livsmedelsproduktion under trettio år med många besök av livsmedelsinspektörer, utan att någon gång råka ut för denna typ av despotiska tjänstemän, som de sista åren drabbat företagaren Sofie Billsten i Osby med flera företagare.

Det är en mycket farlig utveckling för en kommun, vare sig den heter Osby eller Motala. De förtroendevalda inklusive förvaltningarna måste kräva att kommunens tjänstemän, alla kategorier har sunt förnuft, samt viss insikt om beteendefrågor, så icke företagen tröttnar och lägger ner företaget eller, ännu värre, flyttar sina bopålar till andra samhällen, där man icke letar efter fel med förstoringsglas eller på andra sätt, från förvaltningarnas sida, trakasserar företagsamheten på orten.

Annons

Alla är vi lika inför lagen! Lagar och reglementen skall följas av invånare och företag. Är det bagatellartade incidenter som påpekas av livsmedelsinspektören, bör det räcka med samtal mellan Inspektör och berörd företagare/företagsrepresentant, som då kan göra ett tillrättaläggande utan att behöva delges anmärkningen genom polisens försorg.

”Pecorinoaffären” i Osby är ett skrämmande exempel på hur illa en seriös småföretagare kan känna sig nedtrampad av samhällets och förvaltningens tjänstemän. Såväl våra förtroendevalda, som våra numera många tjänstemän, bör vara medvetna om att det är Sveriges företag/företagare som driver landet. De skapar förutsättning för välstånd och välfärd. Osby kommun har under decennier ansetts som ett företagsamhetens Mecka, därför är det sorgligt att se denna pågående utveckling till det sämre.

Svend E. Pedersen - Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons