Annons

Svenska kraftnät och mysteriet med elöverföringen

Svenska Kraftnät (SVK) påtalar ofta att elproduktionen finns i norr och om elöverföringskapaciteten från norr till söder hade varit större skulle elpriset ofta-tidvis varit lägre i söder.
Eldebatten • Publicerad 11 mars 2024 • Uppdaterad 13 mars 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Omriktarstationen Hurva utanför Lyby. Den södra delen av Sydvästlänken mellan Hallsberg och Hörby är en 25 mil lång likströmsförbindelse. Förbindelsen håller långt i från måttet, anser skribenten.
Omriktarstationen Hurva utanför Lyby. Den södra delen av Sydvästlänken mellan Hallsberg och Hörby är en 25 mil lång likströmsförbindelse. Förbindelsen håller långt i från måttet, anser skribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska Kraftnät och elöverföringskapaciteten i Sverige

Sedan 1992 har SVK ansvaret för elöverföringskapaciteten, högspänning, för hela Sverige. SVK har i några år haft 7 300 MW (megawatt) som max elöverföringskapacitet söderut mellan elområdena SE2 och SE3 enligt ”MAXIMUM NTC”.

Annons

Samtidigt kan man märkligt nog se aktuella elöverföringar på upp till otroliga 8 100 MW, alltså 800 MW mer än elöverföringen klarar av. Detta förekom ofta vintern 2022-2023 och nu i vinter nästan dagligen i flera timmar med flera hundra MW. SVK ansvarar både för elöverföringskapacitetsuppgifter samt för aktuell elöverföring. Enligt ”MAXIMUM NTC” skall elöverföringskapaciteten uppdateras när den avviker mer än 100 MW enligt dokumentet. Säkerligen ger detta ett högre elpris i SE3 och SE4 på elbörsen Nord Pool, det är mellan elområdena SE2 och SE3 som det vanligen uppstår stora elprisskillnader. Vad är den verkliga max elöverföringskapacitet mellan SE2 till SE3 och finns det samma brister i max elöverföringskapacitet mellan fler elområden och hur länge har det pågått? Mycket märkligt agerande av statliga SVK som ansvarig att inte uppge korrekta elöverföringskapacitets uppgifter.

En av de stora ekonomiska vinnarna på detta är SVK själva som tar ut ”flaskhalsavgifter/kapacitetsavgifter” på elöverföringar mellan elområdena. Handlar om stora summor varje timme som det är prisskillnad SE2-SE3 året runt som vi elkonsumenter får betala. Det är samma mellan de övriga elområden.

Påminner återigen om SVK:s misslyckande med Sydvästlänken på 1 200 MW som bara blev 800 MW och fyra år försenat, och som 10 månader efter idrifttagning där SVK uppdaterat ”MAXIMUM NTC Rev. 2022-05-25” elöverföringskapaciteten mellan SE3 och elområde SE4 (alltså Skåne och södra Sverige) med 800 MW, inte 1200 MW, och med Sydvästlänken som revisionsnot och därmed skriftligt erkänner sitt eget misslyckande av projektet. Projektanslaget var på 7 300 miljoner kronor så SVK borde återbetala cirka 2 400 miljoner kronor till oss skattebetalare.

Elöverföringen från SE1 till SE2 var vintern 2022 till sommaren 2023 på cirka 950 MW i genomsnitt, max elöverföringskapaciteten är på 3 300 MW, mest elöverföring söderut var det på helgerna. Denna vinter ligger elöverföringen betydligt högre och på cirka 1500-2500 MW, motsvarar ungefär eleffekten från 1,5 kärnkraftverk.

Detta är sannolikt den största anledning till det lägre elpriset i söder denna vintern. Exporten till Finland från SE1 är lägre denna vintern men motsvarar inte ökningen av elöverföringen från SE1 till SE2. Var har eleffektökning denna vinter i SE1 kommit ifrån?

Inte ens i slutet av december 2023 när SE4 överförde el norrut till SE3, 200-1700 MW, var elpriset lägre i SE4 än SE3.

Lars Persson, Bjärnum

”Projektanslaget var på 7 300 miljoner kronor så SVK borde återbetala cirka 2 400 miljoner kronor till oss skattebetalare.”
Annons
Annons
Annons
Annons