Annons

Sviktande vård för hjärtsviktspatienter i Region Skåne

Hjärtsvikt är en allvarlig folksjukdom med hög dödlighet kort efter insjuknande – nästan en tredjedel av alla som drabbas mister livet inom ett år efter diagnos.
Hjärthälsa • Publicerad 23 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patienter med hjärtsvikt får inte rätt behandling i Skåne. Rätt diagnos är viktigt: ”Tidig diagnos kan vara helt avgörande för att en person med hjärtsvikt ska få rätt hjälp”, konstaterar skribenterna.
Patienter med hjärtsvikt får inte rätt behandling i Skåne. Rätt diagnos är viktigt: ”Tidig diagnos kan vara helt avgörande för att en person med hjärtsvikt ska få rätt hjälp”, konstaterar skribenterna.Foto: Roger Carlsson

Riksförbundet HjärtLung har genomfört en undersökning bland sina medlemmar, som visar att var femte person med hjärtsvikt har väntat längre än ett år från första vårdkontakten till diagnos, och skillnaderna är stora mellan regionerna.

I Region Skåne är väntetiden för att få komma till ultraljud av hjärtat 53 dagar i snitt – strax under den nationella medianen på 54 dagar. Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom som innebär att hjärtat inte klarar av att pumpa ut tillräckligt med blod eller har svårt att fyllas med blod efter en sammandragning. Mellan 200 000 – 300 000 personer lever med ett sviktande hjärta i Sverige.

Annons

Tidig diagnos kan vara helt avgörande för att en person med hjärtsvikt ska få rätt hjälp, och det är viktigt med stöd och regelbunden uppföljning samt tillgång till patientutbildning med egenvård.

Effektiv behandling har funnits i många år, men kötiderna är långa, delvis på grund av bristen på tillgång till ultraljud, vilket är en förutsättning för att kunna ställa diagnos. Endast hälften av patienterna får tid till ultraljud inom två månader.

Vårdförloppet brister även i behandlingen och skillnaderna mellan regionerna är stora. Endast 21 procent av patienterna i Region Skåne får tillgång till de läkemedel som ingår i basbehandlingen för hjärtsvikt.

Endast 1 av 10 av Riksförbundet HjärtLungs medlemmar med hjärtsvikt har fått träffa en fysioterapeut med specialisering inom hjärtrehabilitering, vilket är en viktig del i behandlingen.

Sju av tio lever med andra diagnoser, så som njursjukdomar, diabetes eller andra hjärt- och kärlsjukdomar. Åtta av tio har inte blivit erbjudna patientutbildning, nio av tio saknar en personlig behandlingsplan och hälften vet inte vilka symtom som är viktiga att hålla koll på. Det här visar att patienterna inte är rustade för att möta sin sjukdom.

Riksförbundet HjärtLung vill se:

Kortare köer till ultraljud av hjärtat.

Utökad blodprovstagning så att fler fall kan hittas.

Hjärtsviktsmottagningar i hela landet.

Förstärkt patientutbildning.

Annons

Vidareutbildning för personal i hemtjänst och hemsjukvård.

Införande av vårdförlopp för hjärtsvikt i alla regioner.

Vetskapen om att hjärtat riskerar att sluta slå innebär en konstant oro och rädsla som leder till social isolering och en sorg över att livet för alltid har förändrats. Det krävs en god förståelse för hela sjukdomsbilden för att kunna ge individanpassad vård. Trots hög dödlighet får en majoritet av patienterna idag inte rätt behandling – här kan beslutsfattare i Region Skåne göra riktig skillnad för såväl hjärtsviktspatienter som för samhällets vårdkostnader.

Anders Åkesson

Förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung

Agneta Pettersson

Länsordförande Riksförbundet HjärtLung Skåne

”Vetskapen om att hjärtat riskerar att sluta slå innebär en konstant oro och rädsla som leder till social isolering och en sorg över att livet för alltid har förändrats.”
Annons
Annons
Annons
Annons