Annons

SVT förenklar frågan om Ozempic och dess konsekvenser för obesitaspatienter

SVT Uppdrag Gransknings reportage ”Jakten på Ozempic” förminskar komplexiteten och allvaret i obesitas genom sensationsskapande framställning av läkemedlet som ett bantningsmedel, vilket spär på stigmat kring sjukdomen och ignorerar de medicinska framstegen och patienternas verkliga behov.
Medicin • Publicerad idag 00:00
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”SVT Uppdrag Granskning förstärker en förenklad bild av den komplexa och allvarliga sjukdomen obesitas i sitt reportage Jakten på Ozempic.”, anser skribenten.
”SVT Uppdrag Granskning förstärker en förenklad bild av den komplexa och allvarliga sjukdomen obesitas i sitt reportage Jakten på Ozempic.”, anser skribenten.Foto: Adam Ihse / TT

SVT Uppdrag Granskning förstärker en förenklad bild av den komplexa och allvarliga sjukdomen obesitas i sitt reportage Jakten på Ozempic. Istället för att belysa de risker som fetmaepidemin utgör och de nya möjligheterna som moderna läkemedel, som Ozempic, ger patienter, fokuserar programmet på att skapa sensation och motsättningar mellan patientgrupper. SVT framställer Ozempic som ett ”bantningsmedel” snarare än en livräddande behandling för de hundratusentals svenskar som lever med kronisk övervikt, vilket förminskar den livslånga kamp som dessa patienter går igenom. Att svenska skattemedel ska finansiera att en journalist dels agerar bedrägligt mot vårdgivare och dels utsätter sig själv för livsfara genom att köpa och injicera läkemedel köpta på svarta marknaden kan jag inte alls förstå syftet med. Denna typ av rapportering späder på det stigma som redan omger obesitas, en sjukdom som drabbar omkring en miljon svenskar och orsakar allvarliga följdsjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar​

Fetma är både en privat kamp och en samhällskris, och stigmat som omger övervikt kan vara förödande. Moderna läkemedel har revolutionerat behandlingen genom att hjälpa patienter att reglera sin aptit och mättnad, och GLP-1-läkemedel har visat sig ha positiva effekter, inte bara för viktnedgång, utan även för att minska risken för hjärtsvikt och stroke​. Att reducera användningen av dessa läkemedel till ett ytligt livsstilsval är både skadligt och oansvarigt.

Annons

Rapporteringen i SVT:s program framhäver en konflikt mellan patienter med typ 2-diabetes och de med obesitas, där man antyder att bristen på läkemedel beror på att personer med övervikt använder dem. Detta skapar en polariserad bild och ignorerar att båda grupperna har lika rätt till behandling​​. Istället för att förenkla debatten borde fokus ligga på varför patienter nekas tillgång till effektiva behandlingar tills de redan utvecklat följdsjukdomar som typ 2-diabetes.

Obesitas är en sjukdom som kräver både livsstilsförändringar och medicinsk behandling. Den digitala vården har också öppnat nya möjligheter för patienter som tidigare haft begränsad tillgång till vård. De kan få tillgång till de bästa specialisterna och ett helt team oavsett var de bor i landet. Patienter bekostar dessutom själva sina behandlingar, vilket ytterligare har försvårat deras tillgång till adekvat vård. Genom digitala vårdtjänster kan vi erbjuda mer tillgänglig och personanpassad vård​. Det är dags att sluta skuldbelägga patienter och istället arbeta för att säkerställa att de får den vård de har rätt till​​.

Martin Carlsson

Specialistläkare inom endokrinologi och diabetologi, chefsläkare och medgrundare till Yazen

”Fetma är både en privat kamp och en samhällskris, och stigmat som omger övervikt kan vara förödande.”
Annons
Annons
Annons
Annons