Annons
Nyheter

Tvära kast om högskolans kontra badhusets placering

Publicerad 11 januari 2017

Beslut om badhusets placering tog i stor oenighet mellan majoritet och opposition i kommunfullmäktige i december 2015, där oppositionen, (M, KD och Åå) röstade för bangårdsalternativet och majoriteten med flera för Näsby.

Efter många och långa turer och diskussioner hade alla ursprungliga kriterier för det nya badhusets placering försvunnit ner i grundvattenreserven under staden Kristianstad. Borta var närheten till centrum, närheten till kollektivtrafik samt inte minst närheten till vatten, det vill säga alla de delar som utgjort det perfekta läge som nuvarande badhus har. Heléne Fritzon uttryckte sin förtjusning över platsen på Näsby som var stadens enda stadiga grund att bygga på. Dessutom var närheten till Högskolan med alla dess synergieffekter ett enda stort plus.

Annons

Detaljplanearbetet för tomten pågår. Det är inte klart och planen heller inte antagen. Men nya idéer kommer lika oväntat som vattnet över kajen i Åhus. Nu vill Högskolan bli mer central och placera sig på nuvarande badhustomt. Centrumnära, kollektivtrafiknära och definitivt nära vatten. Man har redan gått vidare från idé till skiss och vill nu bilda en arbetsgrupp med kommunen och utveckla sin tankar.

Den 8/9 2015 skrev högskolans rektor, Håkan Pihl, en debattartikel i Kristianstadsbladet, där det var angeläget att utveckla området kring högskolan och bättre länka samman campus och centrum. Området behövde bli trevligare än det var.

Högskolan Kristianstad välkomnade en utveckling av området med bättre kommunikationer och såg i artikeln därför gärna ett nytt badhus nära högskolan. Det skulle ge flera positiva bieffekter. Studenter och medarbetare skulle bättre kunna kombinera studier och arbete med rekreation, bad och träning och underlätta nya former av samarbeten mellan badhuset och de delar av högskolan som har hälsoprofil.

Högskolan har naturligtvis rätten att få idéer och tankar och testa dem, men det väcker viss förvåning med detta tvära kast. Däremot blir jag upprörd och arg när kommunalrådet, Pierre Månsson (L), som en av dem som träffat högskolans ledning före jul, tycker att idén är spännande och anser att eftersom han vill skapa mer liv i stadskärnan, så passar det här i den delen väldigt bra. (Kb 7/1).

Vad det är som passar är gömt i Helgeåns dy. Höjden? Bredden? Gestaltningen? 14 000 studenter och 500 anställda med bilar och tillfartsvägar? Plats finns tydligen. Frågorna som Pierre Månsson ställer sig är vad som ska hända med högskoleområdet, om man kan flytta dit Österängsskolans drygt 1 000 elever.

Min fråga är, om det går att bygga en högskola på badhustomten, varför var det omöjligt att bygga ett nytt badhus där?

Christina Borglund

gruppledare KD

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons