Annons

För få platser för AT-läkare skapar köer

En ny läkare kan få vänta mellan nio och 18 månader innan denne kan börja sin AT-plats för att få legitimation. Alldeles för lång tid, hävdar läkarföreningen men lyfter fram Skåne som ett positivt exempel.
Kristianstad • Publicerad 7 januari 2019

För att få legitimation måste en läkare ha en fullgjord allmäntjänstgöring (AT). Detta är en reglerad utbildningstjänst med mål och tjänstgöring under handledning, som introducerar nya läkare till yrket. Läkare som senare vill bli specialister måste också ha legitimation, vilket innebär att de först måste gå AT.

Men enligt SYLF, Sveriges yngre läkares förening, finns det för få AT-platser i Sverige. Det innebär att unga läkare får vänta länge innan de kan börja sin AT, uppemot 18 månader. Under tiden får de istället gå som vikarierande underläkare, en tjänst där det inte finns lagkrav på handledning eller målstyrd utbildning.

Annons

– Väntetiderna för att börja AT har ökat med drygt 50 procent sedan 2008, säger SYLF:s ordförande Jonas Ålebring i den väntetidsrapport för AT-läkare som de gjorde i december. Rapporten är döpt till ”I väntans tider”.

Genomsnittstiden nu för att få en påbörjad AT är 10,2 månader. 2008 var det 7 månader.

Medan vissa sjukhus har uppemot 18 månaders kö för att en läkare ska börja sin AT, är CSK nere på 6 månader.Foto: Tommy Svensson

Men det finns några orter som sticker ut positivt. Exempelvis Region Skåne har lika många AT under 2018 som 2017, 178 platser, och har dessutom lyckats minska väntetiderna. Från 9,8 till 8,9 månader i snitt. För exempelvis Centralsjukhuset i Kristianstad och Hässleholms sjukhus är väntetiden nere på 6 månader. För lasarettet i Trelleborg är det 12 månaders väntan, till SUS i Lund 13 månader och till Ystads lasarett är det 14 månaders väntetid. Kortast kö i landet är det i Ängelholms sjukhus och Gällivare sjukhus, 3 månader.

– Vi har lyckats få lite kortare väntetider än SUS. Det är alltid optimalt om läkarna kommer ut så fort som möjligt, men jag inte upplevt något större missnöje med att det tar lång tid att komma hit, säger Marja Jurvanen, AT-studierektor i Kristianstad och Hässleholm.

– Men antalet platser är begränsat, för vi kan inte ta emot fler än vad klinikerna klarar av. Alla behöver handledning, det är viktigt med optimalt stöd under AT-tiden, så att man får en bra utbildningskvalitet. Därför kan det inte vara för många AT samtidigt heller. Vi har ökat antalet årligen tills vi nu ligger på smärtgränsen, vi kan inte hantera fler samtidigt utan att det går ut över kvalitén.

Enligt SYLF finns det strax under 1 500 AT-platser årligen, men det skulle behövas över 1 700 platser för att beta av de köer som finns med läkare som ännu inte börjat sin tjänstgöring mot att bli legitimerade.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons