Annons

Mobilt vårdteam ett jättelyft för äldre sjuka

Varje dag åker läkare från Knislinge vårdcentral på både akuta och planerade vårdbesök i hemmet hos äldre i Östra Göinge. Det mobila vårdteamet har bidragit till att onödiga sjukhusbesök och besök på vårdcentralen undviks.
Östra Göinge • Publicerad 17 november 2018
Läkaren Percy Olsson gör sig redo för hembesök hos Lennart Rydh i Sibbhult.
Läkaren Percy Olsson gör sig redo för hembesök hos Lennart Rydh i Sibbhult.Foto: Tommy Svensson

Vardagar mellan klockan 8 och 18 finns en av Knislinge vårdcentrals läkare tillgänglig för att göra akuta och planerade vårdbesök hemma hos äldre patienter i Östra Göinge.

Verksamheten har pågått sedan i våras och är ett samarbete mellan sjukhus, primärvård och kommunal hemsjukvård. Syftet är att minska antalet onödiga sjukhusbesök.

Annons

Tanken är inte helt ny, förr hade distriktsläkarna jour under kvällar och helger och kunde göra akutbesök i hemmen. Sedan några år tillbaka sköter Falck hembesök under kvällar och helger. Den möjligheten finns fortfarande, men Falck utgår från Malmö så det kan ta sin lilla tid.

Det är Region Skåne som initierat det nya projektet.

– Men det finns ingen färdig modell för hur samarbetet ska se ut, berättar Percy Olsson på vårdcentralen i Knislinge.

– Vi har byggt upp systemet utifrån egna idéer.

Han är en av läkarna där som turas om att veckovis ingå i det mobila vårdteamet och är redo att ge sig ut på hembesök.

Ett besök hos en patient i Sibbhult står på dagordningen och Kristianstadsbladet har fått lov att följa med. Hemma hos Lennart och Anna-Greta Rydh väntar redan Pernilla Hallberg, sjuksköterskan från hemsjukvården. Tillsammans med Percy Olsson ska hon se över Lennarts situation.

Lovord sprids nu över det nya sättet att arbeta, där man kan få besök i hemmet.
Lovord sprids nu över det nya sättet att arbeta, där man kan få besök i hemmet.Foto: Tommy Svensson

Han har fått hjälp sedan i juni och haft besök av läkare vid några tillfällen.

– Det här känns jättebra, tidigare var jag tvungen att åka till vårdcentralen flera gånger i veckan, berättar Lennart, som får medhåll av sin fru.

– Det var alltid så jobbigt att beställa färdtjänst, säger hon.

– Sedan är det ju roligt när de kommer och hälsar på.

Annons

Hemsjukvården sköter det som tidigare gjordes på vårdcentralen i Knislinge.

– Det är enkelt för oss att nå läkare och det känns tryggt. Vi upplever att det är bra för patienten att läkarna känner dem, säger Pernilla Hallberg.

– Vi har ett otroligt bra samarbete med sjuksköterskorna i kommunens hemsjukvård, konstaterar Percy Olsson, som berättar att det skett en viss utvärdering av projektet efter hand.

Vinsterna med det nya mobila teamet är flera.

– Vi upplever det som ett jättelyft för våra multisjuka äldre. Vi känner våra patienter och kan ofta åka ut direkt.

Sedan starten för ungefär ett halvår sedan har 140 patienter skrivits in i det mobila systemet. Percy Olsson bedömer att behovet i kommunen ligger på mellan 175 och 200 patienter.

Men det är inte alla äldre som kan få hembesök. Man måste uppfylla fyra kriterier.

Bland annat måste personen vara över 75 år, ha tre eller fler kroniska diagnoser och ha hjälp av hemsjukvården, ha flera läkemedel eller ha varit inskriven på sjukhus tre gånger under de senaste tolv månaderna.

Vid ett första möte i hemmet görs en SIP, en samordnad individuell planering. Då samlas ett stort team med sjukgymnast, arbetsterapeut, hemsjukvård, läkare från primärvården och dietist för att göra en kartläggning av patientens behov.

På Knislinge vårdcentral har man också upplevt att det är många som vill skriva in sig i verksamheten. Vilket resulterat i att många nya listar sig hos vårdcentralen.

Annons

– Vi är sedan några år tillbaka Äldrecentral, vilket ökat vårdkvalitén för en stor grupp och det här är ytterligare ett steg i den riktningen.

– Bland annat är det mycket positivt för äldre dementa som ofta bli förvirrade av att behöva bli inlagda och sedan komma hem igen.

– Kan man hjälpa dem hemma sparar man oerhört mycket lidande.

Läkaren Percy Olsson, sjuksköterskan Pernilla Hallberg och Lennart Rydh i hemmet i Sibbhult.
Läkaren Percy Olsson, sjuksköterskan Pernilla Hallberg och Lennart Rydh i hemmet i Sibbhult.Foto: Tommy Svensson
”Det här känns jättebra”, säger Lennart Rydh om det nya konceptet.
”Det här känns jättebra”, säger Lennart Rydh om det nya konceptet.Foto: Tommy Svensson
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons