Annons

Barnomsorg och ishall på tapeten när politiker träffade medborgare

Ett tjugotal personer tog tillfället i akt att träffa sina förtroendevalda politiker på onsdagskvällen.
Föräldrarna Matilda Lundh och Frida Stjärna undrade vad de ska göra på sommaren – när förskolan i Lönsboda håller stängt.
Osby • Publicerad 21 mars 2024
Matilda Lundh, 32, och Frida Stjärna, 34, tog chansen att prata barnomsorg i semestertid med sina politiker på onsdagskvällen.Foto: Marcus Enochsson

På onsdagskvällen träffades allmänhet och beslutsfattare i kommunhuset. Representanter för kommunstyrelsen och samtliga nämnder deltog och medborgare fick lov att sitta ner och språka med politikerna över en kopp kaffe.

Två personer som vill tala med politikerna är Matilda Lundh och Frida Stjärna.

Annons

– Fritids och Skogsgården i Lönsboda stänger tre veckor under semestern, förklarar Lundh.

Det innebär att föräldrar i Lönsboda blir tvungna att antingen hitta barnvakt eller skjutsa sina barn till Osby, de dagar under sommaren då föräldrarna själva jobbar.

– Skolledningen påpekar att det inte finns pengar till att ta in vikarier. Men det här blir jättesvårt för dem som inte har bil, säger Frida Stjärna.

Och för dem som har bil blir det ”jättemycket körande” påpekar hon.

– Man kan få köra hur många mil extra som helst varje dag.

”Man vill inte lämna sina barn på en okänd plats under sommaren” säger Frida Stjärna.Foto: Marcus Enochsson

Matilda Lundh har fått lösa situationen genom att ta föräldraledigt under perioden då barnomsorgen i Lönsboda är stängd.

– Jag vet en som kände sig tvingad att ta ut föräldradagar. Man vill inte lämna sina barn på en okänd plats under sommaren, säger Frida Stjärna, och syftar på den nya miljön som en förskola i Osby innebär, för ett barn som brukar vara i Lönsboda.

Vad har ni fått för respons av politikerna ikväll?

– De tyckte vi skulle ta det vidare till tjänstepersoner, och någon antecknade detta så att vi skulle få återkoppling, svarar Stjärna.

Förskollärare från Hasselgårdens förskola undrade hur politikerna tänker satsa på just förskolan i framtiden. ”Vi står upp för barnen” säger Caroline Arvidsson.Foto: Marcus Enochsson

Runt ett av borden sitter ett flertal förskollärare som arbetar på Hasselgårdens förskola. En av pedagogerna som vill tala med politikerna är Caroline Arvidsson.

Annons

– Vi har pratat om hur de vill satsa inom förskolan. Man har dragit ner till 2,8 tjänster per avdelning på alla kommunens förskolor. Vi vill att man satsar på barnen. Det är därför vi är här från Hasselgården. Vi står upp för barnen, som är framtiden, säger Arvidsson.

Vad tycker du om samtalet ikväll?

– Jag tycker att politikerna lyssnat på oss och våra synpunkter mottogs bra. Vi har bjudit in dem till vår verksamhet för att de ska få se verkligheten. Det är inte många politiker som gjort det innan. Det var ett bra initiativ av dem att göra en sådan här kväll, svarar Caroline Arvidsson, innan hon går vidare till nästa bord för att fråga hur man tänkt satsa på landsbygden.

”Jättebra för oss att få den här informationen” kommenterade Johnny Ahlqvist (S), som sitter längst bak. Bredvid honom sitter Carl-Magnus Nilsson (M) och i förgrunden syns Kennet Nordqvist (SD).Foto: Marcus Enochsson

Johnny Ahlqvist (S) och Carl-Magnus Nilsson (M), som båda två är ledamöter i kommunstyrelsen, tycker att samtalen om barnomsorg varit givande.

– Det är jättebra för oss att få den här informationen. Man får inte den här kontakten i vanliga fall, säger Ahlquist.

Nilsson påpekar att även om de nu talat med personal från en och samma förskola, så måste de som politiker se till helheten.

– Vi kan inte särbehandla någon.

Under kvällen förtydligas skillnaden mellan politiker och tjänstepersoner: politikerna ansvarar för verksamheten som helhet, och beslutar om till exempel budget, men frågor av mer konkret karaktär – såsom scheman och tjänster – hanteras av tjänstepersoner som arbetar på respektive förvaltning.

Göran Dahlquist snackade ishall med politiker från miljö- och byggnämnden och samhällsbyggnadsnämnden.Foto: Marcus Enochsson

Göran Dahlquist, från Osby Ishockeyklubb, har slagit sig ner vid miljö- och byggnämndens bord. Samtalsämnet är givetvis Osby ishall.

Dahlquists frågeställning är om det finns något som kan påverka det ödesdigra datumet ”2025-06-30”, då ishallen måste stänga – som det ser ut just nu.

Annons

– Vi har kört ventilationen i hallen konstant. Att vi har förbättrat klimatet kanske är något som kan påverka datumet, så att vi får mer tid till att hitta en långsiktig lösning, säger Göran Dahlquist.

Vad tycker du om mötet ikväll?

– Det var ett bra initiativ att få komma nära politikerna och det blev en bra diskussion. Jag har full respekt för att de inte kan göra några utfästelser nu, svarar Dahlquist.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons