Annons

Enigt beslut om skolsatsning på landsbygden

Skolpolitikerna är eniga om det som blir den största skolsatsningen på landsbygden. Förslaget som ska utredas vidare innebär att Österslövs skola rivs och ersätts med en ny och Fjälkestads skola blir resursskola.
Kristianstad • Publicerad 7 juni 2019
Enligt det förslag som nu ska utredas vidare rivs Österslövs skola och ersätts med en ny F-6 skola.
Enligt det förslag som nu ska utredas vidare rivs Österslövs skola och ersätts med en ny F-6 skola.Foto: Lasse Ottosson

– Det var en enig nämnd. Det är bra att vi hittar beslut som vi kan enas kring, säger Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden efter tisdagens nämndsammanträde.

Under våren presenterade barn- och utbildningsförvaltningen flera alternativ för hur den akuta platsbristen i Österslövs och Fjälkestads skolor kan lösas. Det har Kristianstadsbladet tidigare berättat.

Annons

Det landade i förslaget att se över möjligheterna att riva Österslövs skola som då ersätts med en ny F-6 skola, bygga om och utöka Kämpaställets förskola i Österslöv och avveckla Fjälkestads skola.

– Fördelen med Österslöv är att det finns tomtmark att bygga på så vi inte behöver lösningar med evakuering av eleverna. De kan gå kvar under tiden, säger Daniél Tejera.

Men i Alliansstyret har man under våren inte varit helt överens. Centerpartiet motsatte sig avvecklingen i Fjälkestad där partiet ville se en F-3 skola. I förra veckan stod det klart att det landade i en kompromiss som innebär att man i stället ser över möjligheten att göra om Fjälkestads skola till resursskola.

Det förslaget har nu tagits med i utredningsuppdraget som barn- och utbildningsförvaltningen ska gå vidare med. Förvaltningens argument mot att behålla Fjälkestad som grundskola har bland annat varit att eleverna måste bussas till Österslöv för slöjd och idrott, att elevunderlaget i just Fjälkestad/Torsebro sjunker och fyra årskurser (F-3) får samlas i en klass, att skolornas fritidshem inte går att samordna och att personalrekrytering blir svårt.

Att samla årskurserna gör schemaläggning enklare och innebär att lärarkompetensen kan utnyttjas på ett bättre sätt, menar Daniél Tejera.

– Det är ett viktigt argument för att ha en F-6 skola i Österslöv. Det blir en attraktiv arbetsplats och det gör det lättare att rekrytera utbildade lärare vilket är vår stora utmaning i skolan framöver.

I dag innebär platsbristen att man har fått bygga ut med totalt åtta paviljonger på de båda skolorna. Byggloven är tillfälliga och i Fjälkestad förlängs de inte ytterligare på grund av fornlämningar på platsen.

Båda skolorna är i stort behov av renovering enligt lokalutredningar som har gjorts. Det saknas också specialsalar för slöjd, musik, bild, naturkunskap och idrott vilket innebär att eleverna måste skjutsas till andra skolor för att kunna ha dessa ämnen.

Hur Fjälkestads skola ska rustas upp för att kunna bli en resursskola är oklart. Det blir nu en del av utredningen. I dag har kommunen mellan 75 och 80 resursskoleplatser som är utplacerade på olika ställen.

Hur ser ni på lösningen att samla alla resursplatser på en skola?

Annons

– Utredningen får visa om det är lämpligt.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons