Annons

Så kan du klaga lättare på vården

Ett digitalt fönster, där du får mer hjälp med att samla dina frågor och synpunkter och kunna klaga på vården. Det är ett förslag till hur det ska bli lättare att klaga på vården i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2020
Med ett digitalt fönster som lotsar patienten vidare genom olika kategoriserande frågor ska det kunna bli enklare att klaga på vården, enligt en ny rapport i Skåne.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är svårt att klaga om man är missnöjd med vården. Det visade inte minst den granskning Kristianstadsbladet och Sveriges Radio Kristianstad gjorde i höstas. Bland annat för att man som patient ska vända sig direkt till vårdgivaren, men även kan gå till patientnämnden. En del patienter vågar inte gå till vårdgivaren, andra vet knappt vem som är deras vårdgivare eller vart de ska klaga.Det finns heller ingen samlad statistik på hur många som klagar på vården eller på vad, eftersom uppgifterna är fördelade på flera olika parter. Det gör att det är svårt att upptäcka systemfel eller göra ordentliga analyser.

– Det ska vara enkelt att lämna klagomål. De ska inte behöva veta hur vi är organiserade i Skåne. De ska kunna säga ”jag vill lämna klagomål” eller ”jag vill prata med någon”, och sedan tar vi hand om det, sa patientnämndens chef Anne-Marie Scholander då.

Annons

Hon hade också regionens uppdrag att utreda om patientnämnden kan bli ”en väg in” för alla klagomål i Skåne. Nu är den rapporten klar, och ska upp på patientnämndens möte för beslut den 3 juni.

– Jag tycker rapporten är jättespännande, den visar vilka möjligheter vi har att förbättra vården och att göra det lättare för patienterna, säger nämndens ordförande Matilda Malmgren (M).

Rapporten har gjorts av Rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning (KEFU) på uppdrag av patientnämnden, om hur man kan skapa en samlad ingång för klagomålshantering.

Det som föreslås är att det blir ett ”digitalt fönster”, som ersätter den blankett för klagomål som finns i dag. Då blir det helt andra möjligheter att få in information, som kan användas för sammanställningar och analyser, samt att ge patienterna ett interaktivt stöd.

Det digitala fönstret ska kategorisera och hantera det klagomål som lämnas, efter att patienten svarat på inledande frågor. Det kommer att ställa rimliga krav på patienterna, som då inte behöver ha kunskaper om vårdsystemet (som namn på vårdgivare).

Efter de inledande frågorna kommer andra frågor, som mer kan besvaras med fri text. Exempelvis ”vad har hänt”, ”vad vill du klaga på” och ”har du förslag om hur detta kunnat undvikas”?

Den som inte kan använda sig av digitala tekniken uppmanas att istället ha direkt kontakt med patientnämnden, via telefon eller besök.

KEFU bedömer också att patientnämnden ska ansvara för det digitala fönstret, men att det fortfarande är vården som ska utreda och besvara klagomålen. Det kommer också att ge patientnämnden bättre underlag för statistik och därmed bättre analyser.

Här saknas innehåll

Därför föreslås också att patientnämnden ska öka sin ambitionsnivå när det gäller uppföljning, analys, jämförelser och återkoppling på övergripande nivå. Detta är bristfälligt i dag, då det bara baseras på de uppgifter som i nuläget går direkt via patientnämnden.

– I juni vet vi mer om vilket förslag vi går vidare med. Min förhoppning är att detta ska kunna införas redan i januari 2021, säger Matilda Malmgren.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons