Annons

Få cancerfall upptäcks på vårdcentralerna

Det är för få cancerfall som upptäcks av läkare på vårdcentralerna. Ett svek mot patienterna, anser Cancerfonden som påminner om att tidig upptäckt räddar liv.
Kristianstad • Publicerad 19 februari 2020
Cancerfonden anser att för få fall upptäcks på vårdcentralerna och vill att primärvården byggs ut i Sverige.
Cancerfonden anser att för få fall upptäcks på vårdcentralerna och vill att primärvården byggs ut i Sverige.Foto: Tomas Nyberg

70 procent av alla som får cancer i Sverige har sin första kontakt med vårdcentraler/primärvård. Men en läkare där upptäcker i snitt bara 3-4 cancerdiagnoser på 2 000 patienter, enligt en ny rapport från Cancerfonden.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne.
Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne.Foto: Mikael Persson

– Vi har samma dilemma här i Skåne. Primärvården är underutbyggd. Historiskt har den haft nästan 19 procent av sjukvårdens budget, det har sjunkit till under 17 procent och nu håller vi på att bygga upp primärvården igen, säger regionrådet Gilbert Tribo (L), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Annons

Cancerfonden varnar för att det är för ont om resurser i primärvården, att man där lever ur hand-i-mun, och att det krävs politiska beslut som öppnar för förändringar i såväl arbetssätt som resursfördelning. Fonden vill att politiker och beslutsfattare nu skapar en nationellt jämlik, resursstark och effektivt organiserad primärvård, där man utgår får patienternas behov.

Det går inte att säga exakt hur många cancerpatienter som vårdcentralerna missar. Men sju av tio som får en cancerdiagnos har haft sin första vårdkontakt med primärvården.

Jan Zedenius, medicinskt sakkunnig på Cancerfonden och professor i kirurgi på Karolinska institutet, säger till TT att en del patienter skickas vidare för fortsatt utredning medan andra kommer tillbaka, gång på gång, innan diagnos ställs.

Samtidigt är det så att de flesta som själva misstänker att de har cancer i själva verket oftast har en lättare åkomma. När 1 716 patienter utreddes för okänd primärtumör i Sverige i fjol, var det knappt åtta procent som ledde till en cancerbehandling.

– Det som Cancerfonden pekar på är att det måste ske mer i primärvården. Jag tycker det är rätt väg att gå, man behöver en nationell reform för fastläkare, så man har en familjeläkare, och ett listningstak, säger Gilbert Tribo.

Vad hindrar Region Skåne från att regionalt införa en fastläkar-reform?

– Vi skulle kunna göra det, men det är en mängd saker som skulle underlättas om det blev en nationell reform. Nu får vi en ryckighet som gör att man inte vågar ställa om. Det räcker med ett majoritetsskifte i regionen, så kan reformen försvinna. Är det en lag så ligger den fast.

Clifford JohansenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons