Annons

Nytt beslut: Vaccinet ska användas – inte slängas

Efter protesterna mot att doser med covidvaccin slängs har Region Skåne tagit ett nytt beslut: Vårdcentraler får använda överblivet vaccin till olika grupper. Men det måste dokumenteras noga, så att fusket från i våras undviks, där flera icke-prioriterade gick före i vaccinkön.
Kristianstad • Publicerad 17 november 2021
Gilbert Tribo (L) säger nu att nytt beslut tagits fram. Restdoser av vaccinet ska användas, inte slängas. Därmed kan vårdpersonal och andra grupper få av restdoserna.
Gilbert Tribo (L) säger nu att nytt beslut tagits fram. Restdoser av vaccinet ska användas, inte slängas. Därmed kan vårdpersonal och andra grupper få av restdoserna.Foto: Mikael Persson

Stora mängder av covid-vaccinet har nyligen slängts, när det har blivit över vid vaccinering med den tredje dosen till 65-åringar och äldre samt olika riskgrupper. Det har upprört bland annat vårdpersonal, som också gärna vill ha sin tredje dos nu.

Under onsdagen togs ett nytt beslut i vaccinationsgruppen inom Region Skåne.

Annons

– Jag har haft många diskussioner med våra vaccinsamordnare om detta, säger regionrådet Gilbert Tribo (L) och fortsätter:

– Idag kommer ett nytt besked: Alla vaccinerande enheter ska ta fram en plan för hantering av restdoser, för att undvika att de kasseras. Om det finns restdoser kvar beslutar verksamhetschefen om användning. Inga doser ska kastas.

Besluten om vem eller vilka som får dessa restdoser ska noga dokumenteras.

– Det är med erfarenhet av den situation som var i våras. Där var vissa väldigt påhittiga och man var ganska frikostig med överblivna doser under våren, säger Tribo.

Den minnesgode kanske läste om folk som av olika anledningar kom före i vaccinationskön – trots att dessa inte tillhörde några risk- eller prioriterade grupper.

Inom regionen har ansvariga varit rädda för att något liknande ska hända igen. Därför införs nu hårdare krav på dokumentation, så att varje beslut kan följas upp.

Innebär det här att vårdpersonal också kan få av restdoserna?

– Ja, det innebär det. Det handlar om hur verksamhetschefen på varje ställe beslutar. Men det kan också vara andra riskgrupper som kommer ifråga. Vi har exempelvis LSS-brukarna och andra grupper som också skulle må bra av en tredje dos.

Tribo säger att han är kritisk mot att FHM ännu inte ändrat sin rekommendation om att vaccinera vårdens medarbetare.

Här saknas innehåll

Region Skåne gick före och gav medarbetarna vaccin innan FHM prioriterade denna grupp. Varför gör ni inte så nu?

Annons

– I vaccinationsgruppen har man gjort ett överslag över de doser vi har, och den vaccinationskapacitet vi har just nu. Vi håller på med barn 12-15 år, äldre 65 plus och riskgrupper. Då är bedömningen att vi har fullt upp och inte mäktar med att ta in en grupp till.

– Men jag hoppas att FHM kommer med ett besked om att vaccinera vårdpersonalen snart.

Hur ska ni klara av det då, om ni inte gör det nu?

– Då har vi kommit en bit till i det här. FHM kommer inte med beskedet i morgon. Men om de gör det, så får vi lösa det, lägga fler medarbetare på detta. Vi hoppas vi får in mer vaccin då också.

– Men de signaler jag får är att de fattar beslut om vaccinering av vårdpersonal efter nyår. Jag hoppas att jag har fel i detta och att vi kan börja vaccinera dem redan i december, säger Gilbert Tribo.

”Inget vaccin ska kastas. Men vi vill inte ha samma situation som i våras, där vissa var väldigt påhittade och man var ganska frikostig med överblivna doser.”
Gilbert Tribo (L), regionråd
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons