Annons

Krisartat på CSK-centraloperation

Sämre arbetsvillkor har gjort att allt fler anestesi- och operationssjuksköterskor säger upp sig vid centraloperation Kristianstad. När ersättare inte tillsätts minskar operationskapaciteten.
Kristianstad • Publicerad 1 december 2017
För att uppmärksamma situationen på CSK-centraloperation har Sara Widén, Hans Wretfors och ett antal specialistsjuksköterskor skrivit ett brev till Kryh förvaltning.Foto: Cornelia Mikaelsson

– Vi har stängt mellan sju och åtta operationssalar per vecka den senaste tiden. Det är inte konstigt att köerna till en operation blir längre, säger Hans Wretfors som är operationssjuksköterska och förtroendevald för vårdförbundet.

När de lokala avtalen slopades i december 2016 fick nattarbetande specialistsjuksköterskor vid centraloperation markant mindre tid till återhämtning.

Annons

– Det är inte längre attraktivt att arbeta på natten. Förut valde sjuksköterskor att arbeta natt frivilligt, nu är man ständigt orolig för att det inte ska finnas tillräckligt med personal, säger Hans Wretfors.

Konsekvenserna blir att allt fler specialistsjuksköterskor säger upp sig.

– Under det senaste året har cirka 13 specialistsjuksköterskor sagt upp sig av olika anledningar. Bara under sommaren och hösten har tre sagt upp sig för att arbetsvillkoren har försämrats, men vi får knappt några ersättare, säger Hans Wretfors.

Påtagligt är även att antalet operationssalar i drift har minskat markant. Sara Widén är anestesisjuksköterska vid centraloperation och berättar att de långa kötiderna framför allt drabbar patienterna.

– Patienter som ska opereras kan sitta i väntrummet till sen eftermiddag, för att sedan skickas hem igen. Det är inte konstigt att de blir frustrerade. Hittills har vi klarat den så kallade vårdkrisen, men idag är det CSK som måste ställa in viktiga operationer på grund av personalbrist.

Sara Widén berättar att de sjuksköterskor som arbetar på intensivvårdsavdelningen, som ligger bredvid centraloperation och tillhör samma klinik, har lyckats förhandla fram ett förmånligt avtal efter en massuppsägning 2016.

– Jag tycker självklart att de förtjänar ett bra avtal, men jag förstår inte varför avtalet inte gäller hela kliniken.

Har ni planer på att genomföra en massuppsägning?

– Det finns ingen organiserad uppsägning, men man hör ständigt kollegor som pratar om att säga upp sig, säger Hans Wretfors.

– Vi vill bara skapa en attraktiv och hälsosam arbetsplats, då har vi förutsättningar att ge patienter den vård de förtjänar, tillägger Sara Widén.

Annons

Är patientsäkerheten hotad?

– Vi klarar fortfarande av att ge en patientsäker vård, men det sker tyvärr på bekostnad av vår hälsa och återhämtning. Vi klarar det för att vi är lojala, men om det inte sker en förändring kan patientsäkerheten vara hotat på sikt, säger Sara Widén.

Bruno Malmlind är HR-chef vid Skånevård Kryh, en av Region Skånes fyra hälso- och sjukvårdsförvaltningar, och berättar att de arbetar med ett nytt kollektivavtal.

– Vi har gjort en kartläggning i region Skåne och vi kommer att teckna ett nytt avtal med vårdförbundet nästa år. Tanken är inte att Kristianstad centraloperation ska ha sämre villkor.

Hur ser du på att antalet operationssalar minskar?

– Vi har minskat antalet operationssalar under en kortare tid eftersom mellan 10 och 12 operationssjuksköterskor har slutat. För att lösa situationen förflyttar vi fram operationer, rekryterat in fler undersköterskor och försöker rekrytera nya sjuksköterskor, men det är svårt eftersom utbildningen tar tid, säger Bruno Malmlind.

Cornelia MikaelssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons