Annons

Brandmännens jobb räddade – med andra arbetsuppgifter

Besparingskrav och oro för uppsägningar har präglat räddningstjänsten i Osby kommun.
Nu presenterar kommundirektör Petra Gummesson en lösning som räddar kvar jobben för de fyra heltidsanställda brandmännen som finns i Osby – men deras arbetsuppgifter kommer förändras.
Osby • Publicerad 21 februari 2024 • Uppdaterad 22 februari 2024
Fredrik Johnsson blir ny räddningschef i Osby kommun – något som kommundirektör Petra Gummesson är mycket nöjd med.Foto: Marcus Enochsson

Kb/NSk har tidigare rapporterat att Osby och Hässleholms kommuner ömsesidigt sagt upp det avtal som funnits, om samverkan mellan sina respektive räddningstjänster.

– Vi var helt överens, båda parter. Så det är ingen schism, utan en lycklig skilsmässa, om jag kan uttrycka mig så, säger Osbys kommundirektör Petra Gummesson.

Annons

Tidningen har också berättat att det funnits ett besparingskrav på 2,5 miljoner inom Osby kommuns räddningstjänst och till följd av detta lades ett förslag om att tre av fyra heltidsbrandmän skulle sägas upp i Osby.

– Det har varit flera förslag uppe förra året som varken jag eller nuvarande räddningschef Johan Wendt tyckt varit gångbara, säger Petra Gummesson.

Även om avtalet mellan Hässleholm och Osby är ett minne blott så har uppgiften att spara pengar inom räddningstjänsten inte försvunnit. Ansvaret för detta har nu varit Gummessons.

– Jag har samtalat med nuvarande räddningschef och tillträdande om besparingar och förslag, kommenterar hon.

Även om Petra Gummesson är nöjd med den lösning som finns just nu, så menar hon att det kommer krävas någon form av ny samverkan över kommungränserna i längden.Foto: Marcus Enochsson

Gummessons lösning är en organisationsförändring som innebär att det fortsatt kommer finnas fyra heltidsanställda brandmän i Osby – men organisationen kommer se annorlunda ut:

Tjänsten som brandingenjör försvinner från Osby och delar av den kompetensen köps in utifrån istället (detta är fackligt förhandlat). Därtill försvinner en tjänst som insatsledare och ersätts istället med en tjänst som är kombinerad insatsledare och räddningschef.

Tidigare har det funnits fyra insatsledare i Osby och en räddningschef i Hässleholm; nu blir det alltså tre insatsledare och en räddningschef – totalt fyra personer – som alla sitter i Osby.

– Jag vill också nämna att den släckbil som vi haft avtal om, med Hässleholm och Perstorp, kommer enbart rulla i Osby kommun från och med juli, säger Petra Gummesson.

Osbys nye räddningschef heter Fredrik Johnsson och han axlar denna roll på 50 procent från och med den 1 mars och fullt ut från och med den 1 juli.

– Det är spännande och utmanande, men vi har bra medarbetare med hög kompetens så jag tänker att vi kommer landa i något som blir bra, säger Johnsson.

”Larmen fungerar som innan. Denna förändring påverkar bara det som vi gör all övrig tid. Det kan handla om utbildningar, administration och övningar till exempel.”
Fredrik Johnsson, blivande räddningschef
Annons

Hur kommer den nya organisationen av räddningstjänsten påverka de anställda?

– Den nuvarande personalen kommer få förändrade arbetsuppgifter framöver. Det är viktigt att betona, att det kommer krävas. Det kan handla om att de får arbeta mer med tillsyn och utbildningar, svarar Petra Gummesson.

Hur känner du inför den här lösningen som ni landat i?

– Jag är jättenöjd och har stort förtroende för både Fredrik och övrig personal. Men jag ser framtiden an och det krävs en annan organisationsform i längden. Osby kommun är egentligen för liten för att sköta räddningstjänst helt själv och verksamhetens uppdrag är breddat i och med omvärldsläget. Jag har lyft frågan med Skåne Nordost, kring hur vi kan tänka gemensamt med räddningstjänst, säkerhet och civilt försvar i framtiden.

“Spännande och utmanande” säger Fredrik Johnsson om sin kommande roll som räddningschef i Osby kommun.Foto: Marcus Enochsson

Kommer den nya organisationen innebära någon förändring när det gäller utryckningar?

– Nej, larmen fungerar som innan. Denna förändring påverkar bara det som vi gör all övrig tid. Det kan handla om utbildningar, administration och övningar till exempel, svarar Fredrik Johnsson.

Just nu ligger det på hans bord att styra upp det nya arbetsuppgifterna som räddningstjänsten kommer få hantera. Något annat aktuellt är rekryteringen av nya arbetskamrater.

– Vi måste jobba stenhårt för att få fler deltidsbrandmän. Där försöker vi verkligen hitta olika lösningar, säger Johnsson.

Lotte Melin (C), kommunstyrelsens ordförande, är nöjd med lösningen som Petra Gummesson tagit fram.

– Nu får det inte de besparingskonsekvenser som man tidigare varit inne på. Det känns som att vi har säkrat upp och att vi har något som kommer fungera. Det känner vi oss trygga i.

Annons

Hon framhåller också att brandmännen får en mer närvarande ledning.

– Det har de efterfrågat. Det är positivt med samarbete mellan kommuner, men fungerar det inte så måste man kunna gå ur det. Och man vet inte förrän man har provat, säger Melin.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons