Annons

Magnus Augustsson (C): ”Kommunen kommer inte att betala för driften av ishallen”

Vem ska ta hand om driften om och när en ishallsförening tar över Osby ishall?
– Vi från samhällsbyggnad, både förvaltning och nämnd, är tydliga med att det får en eventuell ishallsförening göra, säger Magnus Augustsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Osby • Publicerad 30 maj 2024
”Vi är tydliga med att en eventuell ishallsförening får stå för driften av hallen i en överlåtelse”, Magnus Augustsson (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
”Vi är tydliga med att en eventuell ishallsförening får stå för driften av hallen i en överlåtelse”, Magnus Augustsson (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.Foto: Pontus Svensson

Från den blivande ishallsföreningens håll är det inte lika tydligt.

– Hur driften ska lösas efter ett övertagande är inget jag kan svara på i dag. Det är en dialog vi måste ha med Osby kommun. Hittills har vi haft en väldigt bra dialog, säger Daniel Malm.

Annons

Han är en av de privatpersoner som engagerar sig för att bilda Osby ishallsförening, i syfte att ta över ishallen och utföra de långsiktiga åtgärder som Osby kommun har sagt att de inte har ekonomiska muskler att kunna genomföra.

– Kommunen kommer inte betala för driften av ishallen om ishallsföreningen övertar eller hyr ishallen. Det blir föreningens uppgift, säger Magnus Augustsson (C).

Daniel Malm kan inte tänka sig ett Osby utan ishall. Nu kämpar han och flera andra privatpersoner för att bilda en ishallsförening som kan ta över ishallen och få till stånd de långsiktiga åtgärder som miljö- och byggnämnden kräver mot fukt- och mögelskador i hela byggnaden.
Daniel Malm kan inte tänka sig ett Osby utan ishall. Nu kämpar han och flera andra privatpersoner för att bilda en ishallsförening som kan ta över ishallen och få till stånd de långsiktiga åtgärder som miljö- och byggnämnden kräver mot fukt- och mögelskador i hela byggnaden.Foto: Marcus Enochsson

Samhällsbyggnadsnämnden har tagit del av den statusundersökning och besiktning som förvaltningen låtit en konsultfirma göra.

– Det ser inte så himla illa ut. Ingenting har i alla fall försämrats, säger Magnus Augustsson.

Tror du att en en eventuell ishallsförening kan klara driften ekonomiskt?

– Det får ju de svara på. En åtgärdsplan ska ju presenteras för oss och miljö- och byggnämnden när föreningen är bildad. Men jag tror att en förening skulle kunna kapa personalkostnader. Kommunen har ju ett antal vaktmästare som sköter ishallen. En förening kanske kan klara sig på en anställd och ideella krafter. Elåtgången kan säkert också bli mindre än vad den är i dag. Om man är mer återhållsam, säger han.

Kommer inte kommunen bidra med något?

– Vi kommer köpa istid av ishallsföreningen för allmänhetens åkning och för skolornas aktiviteter, säger Magnus Augustsson.

Fakta

Ishallsekonomiska fakta

Byggnadens bokförda värde: 3 959 197 kronor

Årlig driftskostnad: Cirka 4 150 000 kronor

Uppskattad totalkostnad för rivning: 3 200 000 kronor

Källa: Osby kommun

Just nu har ishallsgruppen skickat in stadgar för att registrera en förening.

– Ja, vi hoppas ha en förening med ett organisationsnummer om en månad som kommunen kan jobba mot, säger Daniel Malm.

Annons

Just nu har samhällsbyggnadsförvaltningen fått i uppdrag att upprätta ett hyreskontrakt mellan kommunen och den blivande ishallsföreningen.

– Föreningen ska också ta fram en åtgärdsplan på långsiktiga åtgärder i dialog med kommunen, säger Magnus Augustsson.

Föreningen kan göra förbättringar och renoveringar invändigt redan som hyresgäster. Utomhus går det inte att göra något förrän detaljplanen är klar.

– Det kan 1,5 år till. Detaljplaner tar tid att upprätta. Miljö- och byggnämnden får också avgöra om de kan tänka sig att ändra sitt beslut och flytta fram sitt sistadatum då de kräver att alla långsiktiga åtgärder ska vara på plats, säger Magnus Augustsson och syftar på att ishallen stängs den 30 juni 2025 om inga långsiktiga åtgärder för fukt- och mögelskador i hallen görs.

Rivs hallen annars?

– Ja, så är det. Men jag är hoppfull. Det finns stora krafter därute som är beredda och gå in för att hitta pengar och resurser för att rädda hallen, säger Augustsson.

Även Daniel Malm är hoppfull.

– Jag tror det kan bli bra i slutändan. Det finns ett stort intresse från privatpersoner, entreprenörer, företag, föreningar, idrottsförbund, både för ishockey och konståkning. Ishallen har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det är inte så illa som det sagts. Visst finns det saker att göra, men det går att göra det bästa av det som finns. Jag kan inte tänka mig ett Osby utan ishall. Den är för viktig för bygden, och barn och unga, säger han bestämt.

Ishallen i Osby byggdes 1968. I oktober förra året beslöt kommunstyrelsen i Osby kommun att inte genomföra de långsiktiga åtgärder som miljö- och byggnämnden kräver för att den befintliga hallen ska få vara öppen längre än 30 juni 2025.
Ishallen i Osby byggdes 1968. I oktober förra året beslöt kommunstyrelsen i Osby kommun att inte genomföra de långsiktiga åtgärder som miljö- och byggnämnden kräver för att den befintliga hallen ska få vara öppen längre än 30 juni 2025.

Här saknas innehåll

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons