Annons

Överföringen av skåningarnas patientdata kan börja – USA-ägda Cerner får tillgång till servrarna

Information om skånska patienter ska föras över till servrar vars drift ett dotterbolag till det amerikanska företaget Cerner står för. Häromdagen gavs klartecken för att börja flytta över data till det amerikanska journalsystemet. “Våra personuppgifter har blivit en handelsvara”, säger en orolig skåning.
Kristianstad • Publicerad 8 december 2020
Patientdata kan flyttas över till servrar som sköts av Cerner.Foto: Åserud, Lise

Region Skåne kommer allt närmre det datum då det nya patientjournalsystemet Millenium från amerikanska Cerner ska tas i drift. Tanken är att hundratals befintliga it-system kopplade till skånska sjukhus och primärvård ska ersättas av ett sammanhållet digitalt vårdsystem: Skånes Digitala Vårdsystem (SDV) där patientens hela vårdkedja ska kunna följas. Som det är nu kan inte olika vårdgivare dela journaler med varandra. Regionen har köpt in amerikanska Cerners tjänster för att lyckas med den nya sammanhållande it-lösningen. Avtalet som regionen har är med Cerners svenska dotterbolag.

Beslutet att börja skicka information till servrarna, som står i en datorhall i Stockholm, beskriver Region Skåne på sin hemsida som: ”ytterligare en milstolpe” och att man kommer ”ett steg närmare driftssättning av ett av de största digitala utvecklingsprojekten inom svensk hälso- och sjukvård.”

Annons

Enligt SVT Skåne var det den 16 november som Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom tog beslutet att ge klartecken för inleda den första migreringsfasen till servrarna vars drift sköts av Cerner. Därmed inte sagt att överföringen kommer att börja på studs eller ens inom det allra närmsta.

Oron växer dock hos personer som håller dataskydd-, sekretess- och integritetsfrågor högt. Kristianstadsbladet har tidigare berättat om den amerikanska lagen Cloud Act som i korthet innebär att information i system som driftas av amerikanska företag, kan begäras ut av myndigheter i USA.

– Jag undrar hur det ens kan vara möjligt att alla uppgifter om min fysiska och psykiska hälsa kan hamna i händerna på ett utländskt företag utan att jag har godkänt det, säger en orolig nordostskåning som menar att personliga uppgifter allt mer kommit att bli en handelsvara.

– Man känner sig maktlös. Jag har gått in på IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och försökt se om det går att få sin journal helt eller delvis raderad, men det verkar bara att gå i undantagsfall och handläggningstiden kan vara på 12 månader. Då har regionen redan hunnit ta det nya systemet i drift och det är för sent.

Cerner ska enligt avtalet med Region Skåne meddela om amerikanska myndigheter begär ut data, men bolaget har också – enligt avtalet med regionen – intygat att man kommer säga nej om någon skulle efterfråga utlämnande av data. Juridiken är dock snårig och enligt bland andra Läkartidningen kan regionens egna jurister inte försäkra att Cloud Act inte skulle kunna appliceras på skånsk patientdata och därmed tvinga Cerner att lämna ut information till amerikanska myndigheter.

– Det finns alltid risker förknippade med känslig information, vilket vi arbetar med dagligen inom hälso- och sjukvården. Därför är det extra viktigt för oss att säkerställa att hantering av patientdata följer svensk lagstiftning och håller högsta standard när det gäller IT-säkerhet, säger Pia Lundbom i ett pressmeddelande.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons