Annons

Sofia Nilsson bakom förslag om ny Äldrelag

Under tisdagen presenterar centerledaren Annie Lööf och Östra Göinges egen riksdagskvinna Sofia Nilsson två kraftfulla reformer för äldre. De ingår i centerns program för vård- och omsorg som ska läggas fram vid den stundande stämman.
Östra Göinge/Sverige • Publicerad 3 september 2019
Sofia Nilsson, politiker och riksdagsledamot, bor i Broby och StockholmFoto: Tommy Svensson

Sofia Nilsson, C, hemmahörande i Östra Göinge har fått Centerpartiets förtroende att arbeta fram ett av de fem programförslag som ska presenteras på stämman i Karlstad i slutet av september. Det handlar om ett program som berör vård och omsorg.

Det är frågor som ligger Sofia Nilsson varmt om hjärtat och som hon jobbat med på kommunal nivå.

Annons

– Bland annat när vi tog fram strategin Det goda åldrandet. Den erfarenheten har jag tagit med mig, berättar Sofia Nilsson som tycker att arbetet med att ta fram det nya programförslaget varit väldigt intressant och roligt.

Programförslaget är nu presenterat för partistyrelsen i centern som tagit till sig det, och två av de reformer som tas upp i programmet offentliggörs under tisdagen i Expressen. Det handlar om två reformer som berör äldre. Resten tas upp på stämman i slutet av september.

– Om vi tittar framåt så ser vi att våra äldre kommer att vara den stora utmaningen, befolkningspyramiden ändrar inom kort utseende och ser mest ut som en tjock bullig champinjon, konstaterar Sofia Nilsson.

– Dessutom kommer det att saknas massor av personal inom vård och omsorg inom snar framtid.

– Den stora utmaningen ligger att vi måste får fler äldre att hålla sig friska längre, så att det dröjer innan de hamnar i omsorgen. Och det är något som vi pratar mycket om när det gäller äldreomsorgen i Östra Göinge, säger Sofia Nilsson som föreslagit att man ska skapa ett Äldrehälsovårdsprogram för förebyggande åtgärder.

I Östra Göinge har man uppsökande verksamhet för alla som är över 80 år, där kommunen kartlägger personens situation och föreslår åtgärder. I den nya reformen vill man börja ännu tidigare, redan vid pensionen. Det vill säga någon gång mellan 65 och 70 års ålder.

– Vi måste fånga upp saker tidigt. Då handlar det inte bara om det fysiska måendet. Gruppen äldre män är överrepresenterade då det gäller suicid-risk, och så kan vi inte ha det. Våra äldre ska känna sig trygga i sitt åldrande, säger Sofia Nilsson som berättar att de intervjuer som gjordes med äldre i Östra Göinge inför det goda åldrandet visar att de allra flesta önskar att kunna klara sig själva och bo kvar hemma så länge som möjligt.

Genom att reformera det förebyggande arbetet med äldre som så blir det mer tvingande för kommunerna i landet att genomföra detta och kan kan inte lika lätt strykas bort när kommuner behöver spara.

– Ofta biter man ju sig själv i svansen om man inte satsar på att förebygga utan först efteråt, det vet vi ju.

Ytterligare ett förslag som berör äldre handlar om att utreda möjligheten om en ny Äldrelag.

Annons

Sofia Nilsson anser att många äldre idag hamnar mellan två olika lagar, nämligen Hälso- och sjukvårdslagen och Socialtjänstlagen.

– De faller mellan stolarna, på grund av en ”ska- och en börlag”, konstaterar Sofia Nilsson som anser att en gemensam lag skulle underlätta arbetet för sjukvårdsteamen som jobbar med de äldre, tror Nilsson.

– I framtiden har vi inte råd med en massa dubbelarbete och dubbeldokumentation. Jag tror det finns många fördelar med en Äldrelag.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons