Annons

Vi behöver större och robustare kommuner

Under åren har jag fått stor förståelse för hur olika kommuner organiserar och bemannar sig och jag kan säga att det finns 290 kommuner i Sverige som gör sin verksamhet på 290 olika sätt.
Sammanslagning • Publicerad 27 juli 2024 • Uppdaterad 29 juli 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fler kommuner borde gå samman så att en kommun kommer upp i runt 80 000 invånare.
Fler kommuner borde gå samman så att en kommun kommer upp i runt 80 000 invånare.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Olikheten består i många saker, till exempel vilka uppgifter/verksamheter man väljer att utföra, organisation dels för politiken, dels för tjänstemännen, och hur man samorganiserar sig med andra kommuner. När jag år 2009 var och träffade Ydre kommun, 3 800 medborgare, så tog jag en promenad med en av cheferna. Han visade deras största investering under året, en vägkorsning i centrala staden. Med det ville han visa vilka små resurser som fanns i kommunen.

År 2017 tillsattes en statlig utredning som skulle genomlysa kommunerna i Sverige och ge förslag som skulle ge kommuner bättre förutsättningar. År 2020 kom rapporten till utredningen med titeln Starkare kommuner, med kapacitet att klara välfärdsuppdraget. Jag var 2019 och lyssnade på sekreteraren i utredningen och då var han enormt tydlig, i Sverige är den medelstora kommunen idag 16 000 personer och den är för liten för att klara sitt uppdrag. Med andra ord, i Sverige finns det alldeles för många små kommuner. I utredningen går att läsa att kommunerna (innan lågkonjunktur) har svårt att klara sina uppdrag och pekar särskilt på sex områden: ekonomi, personal- och kompetensförsörjning, etablering och integration, växande och uppskjutna investeringsbehov, växande anspråk på service och välfärd och klimatförändring och hållbar utveckling.

”Utredningssekreterare, som inte var politiker, var tydliga med att detta är det verkliga behovet.”
Annons

Idag ser vi symptom på detta i de flesta kommuner i nordöstra Skåne. Nedläggning av ishall, simhallar, skolor och nerdragningar i verksamheter i skola, omsorg med mera. Vi medborgare blir frustrerade MEN något behöver faktiskt ske och någon behöver ta de svåra besluten.

Utredningen föreslog inte kommunsammanslagning, även om den uttryckte det, utan ville att kommuner skulle samarbeta mer. Varför inget förslag om kommunsammanslagningar i utredningen? Skälet var, enligt mig, att det var en utredning där politiker ingick i utredningen och att de politiska partierna i Sverige egentligen inte vill ha färre kommuner, trots att de är för små för att klara alla utmaningar.

Utredningssekreterare, som inte var politiker, var tydliga med att detta är det verkliga behovet. Har det blivit fler kommunala samarbeten i Sverige då? Nix, mycket resulterar i situationen som blev då Kristianstad och Bromölla kommun försökte samarbeta om renhållning, det vill säga man kommer inte överens om förutsättningarna. För mig är det ett måste att kommunslagningar behöver ske så att vi får starka och robusta kommuner, med storlek runt 80 000 kommunmedborgare. Det innebär inte att kommuner behöver sluta med att lägga ner verksamheter, i tiden förändras förutsättning, men det innebär en besparing av antal politiker och administrativa tjänstemän, möjlighet att se större synergier, gemensamma och större organisationer med mera, vilket betyder möjlighet till en effektivare kommun med bättre ekonomi för att bättre klarar sitt uppdrag.

Magnus Forsberg

Annons
Annons
Annons
Annons