Annons

”Det måste kunna gå att kombinera föräldraskap med riksdagspolitik”

Hon är Åhusjuristen som blivit ett politiskt namn på riksdagsnivå. Moderaten Maria Malmer Stenergard är ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.
Åhus • Publicerad 23 mars 2021
Riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard i sitt älskade Åhus.Foto: Lasse Ottosson

När vi sågs senast, för fem år sedan, var Maria Malmer Stenergard ännu ny som riksdagsledamot för Moderaterna. Hon var fylld av en wow-känsla, tänk att hon får vara en av de som styr landet! I dag är det en mer luttrad politiker som sitter vid bordet i villan under tallarnas glesa skugga i Åhus. Eller, luttrad är fel ord, hängivenheten och engagemanget är om möjligt ännu större än under hennes första mandatperiod, nu när hon har sett vad inflytande faktiskt kan göra.

Men hon har gått från en ung jurist som tagit klivet in i hetluften med stora ögon, till en politiker med hyfsat sänkta axlar. Det märks i ordval och attityd, då Maria tagit flera steg in mot partiets styrande nav. Numera syns hon allt som oftast i tv. Som ordförande i socialförsäkringsutskottet, vilket bland annat handhar integrationen, är hon därmed partiets talesperson i denna aktuella fråga.

Annons

– Visst har det blivit mer vardag, men det händer att jag stannar då och då och nyper mig i armen. Jag tror det är nyttigt att känna den känslan, säger hon.

Hon ser svenska folket som sin chef, men har också under sin relativt korta period som riksdagsledamot varit med om tre partiledare. Och jo, partiledaren sätter sin prägel på partiets arbete. De väljer en egen stab kring sig och väljer vilken väg partiet ska gå.

– Det har varit oerhört spännande år, vi har haft decemberöverenskommelse, januariavtal, terrorattentat, Brexit och Trump som gjort omvärlden osäker. Och så en pandemi till det.

Maria Malmer Stenergard fyller 40 och tycker att livet bara blir bättre och bättre.Foto: Lasse Ottosson

För egen del har pandemin åter satt nytt ljus på en fråga hon drivit länge, den att vara småbarnsförälder utanför Stockholm och riksdagsledamot. Hon ser hur kollegor som bor i huvudstaden kan hämta sjuka barn på dagis, vabba en halv dag och natta barnen på kvällen.

– Det får inte bli så att Stockholm representeras av innerstadsföräldrar och landet i övrigt av äldre män. Det måste kunna gå att kombinera föräldraskap med riksdagspolitik.

Nu under pandemin jobbar hon främst hemifrån, från huset under tallarnas sus ett stenkast från Åhus vidsträckta strand. Som ordförande i utskottet ska hon leda det på plats, men turas om med vice ordförande och behöver bara åka upp en dag varannan vecka. Sedan hon fick allt större ansvar i partiet är det också många lokala M-föreningar som vill höra henne tala.

– För ett år sedan kunde jag få lägga en hel, ledig helg på att åka till Umeå för en timmes föredrag. Häromdagen höll jag föredrag för partikollegor i Nora, men det tog bara en timme eftersom jag gjorde det digitalt, hemifrån.

Maria ler. Även om hennes barn inte är så små nu, ger det livet ett mervärde att emellanåt kunna vara hemma och finnas till hands i vardagen. Samtidigt, mycket avhandlas i korridorer på småmöten. Nätverkandet är en viktig del av politiken och då behöver man vara på plats.

Maria Malmer Stenergard med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i februari i år.Foto: Anders Wiklund/TT

Hon tycker hon lärt sig otroligt mycket på de år hon varit riksdagsledamot. Hon började i skatteutskottet, vilket passade den unga juristen. Därefter var hon gruppledare i miljö- och klimatutskottet.

– Det var en verklig utmaning, jag har aldrig tidigare jobbat med de frågorna. Men jag lärde mig massor, det var så roligt och viktigt för klimatet är en ödesfråga. Men jag vill bort från känslorna i den frågan. Vi har inte tid för åtgärder som känns rätt i magen, de måste också innebära konkreta och betydande förändringar.

Annons

Kunskaperna från den tiden bär hon med sig i de frågor hon nu arbetar med. Efter den segdragna regeringsbildningen efter valet blev hon ordförande i socialförsäkringsutskottet.

– Migrationsfrågan, där vi är för en stramare politik, tar största delen av tiden. Men nu under pandemin har vi jobbat mycket med försäkringsfrågorna också.

Hon jobbar för att balansera sina roll som ordförande där hon ska värna demokratin och låta alla komma till tals och rollen som ledare för Moderaternas grupp, där det handlar om att föra fram sin egen politik.

– Det handlar mycket om kommunikation förstås, men jag tänker hela tiden på hur jag kan hedra demokratin.

Att vara småbarnsförälder och riksdagsledamot är inte det enklaste, men Maria Malmer Stenergard kämpar för att det ska bli lättare.Foto: Lasse Ottosson

Samarbete är en sådan sak, hon menar att man kommer längre i frågor om man samarbetar. Nästan oavsett parti. Moderaterna har krokat arm med Sverigedemokraterna på sistone, och i vissa frågor samarbetar man med Vänsterpartiet.

– Sakpolitiskt har jag inga problem att samarbeta. Jag önskar en ännu större dialog i alla frågor faktiskt. Jag ser hur alla vill göra gott. Det går snabbare om vi gör det tillsammans, även om vi har olika infallsvinklar.

Det kommande året handlar förstås om att besegra coronapandemin. Och att fylla 40.

– Det känns skitbra att fylla 40, hittills har livet bara blivit bättre och bättre.

Fakta

Maria Malmer Stenergard

Bor: I Åhus.

Ålder: Fyller 40 den 23 mars.

Familj: Make och två barn, 8 och 12 år gamla. Familjen har precis utökats med en labradoodlevalp.

Yrke: Jurist och riksdagsledamot för Moderaterna. Är ordförande i det tunga socialförsäkringsutskottet.

Fritid: Tränar, hängiven padelutövare. Ut i naturen med barnen.

Älskar: Åhus. ”Varje gång jag kommer hem från Stockholm och ser åkrarna över Everöd och sedan närmar mig tallskogen så sjunker axlarna. Jag älskar det lugnare tempot och attityden som finns här.”

Favoritplats: ”Just nu stranden, där jag går nästan varje dag. Och så har vi hittat till naturreservatet Åbjär. Så magiskt vackert!”

Lyssnar på : Poddar. Allätare åt rockhållet när det gäller musik.

Om tv-framträdandena: ”Det är skräckblandat, men kul. Jag är fortfarande nervös när de säger ”3,2,1” och så går man live. Men det har blivit lite lättare att finna sig i stunden och kanske avvika lite från det man förberett sig på.”

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons