Annons

Omsorgen går plus - äldreboendena går back

Omsorgen lämnar 2019 bakom sig med ett överskott på 11,5 miljoner. Samtidigt går nästintill alla av kommunens egna vård- och omsorgsboende back, liksom LSS-verksamheten. S vill nu se över om resurserna fördelas rätt.
Kristianstad • Publicerad 28 februari 2020
Österängsgården är ett av många vård- och omsorgsboenden i kommunen som går back.Foto: Bosse Nilsson

– Vi har ett bra resultat på 11,5 miljoner plus och det är positivt med tanke på vad som kommer, så att man är rustad i organisationen, säger Emelie Nyberg (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Hon syftar på de besparingskrav som alla nämnder nu jobbar med inför nästa år. Från omsorgens sida handlar det om besparingsförslag på runt 50 miljoner. Överskottet i dagsläget beror delvis på att man redan har börjat ställa om, menar Emelie Nyberg. Men i huvudsak är det hemtjänsten som ligger bakom det positiva resultatet. Enbart hemtjänsten hade ett överskott förra året på 11,9 miljoner. Enligt omsorgsförvaltningen beror det på ökad kundtid (man har nått målet på 60 procent) och minskad efterfrågan på hemtjänst. Att kundtiden ökar beror på att man exempelvis har lyckats minska tiden som personalen lägger på att ta sig till och från kunder.

Annons

– Områdena har ritats om för att optimera körsträckorna. Vi börjar också se ett resultat av att vi har börjat med renodlade planerare i hemtjänsten som enbart jobbar med schemaläggning. Men minskade volymer innebär också en utmaning i att ställa om organisationen och där gör man ett jättearbete, säger Emelie Nyberg.

Men samtidigt som hemtjänsten går plus går samtliga av kommunens egna vård- och omsorgsboenden back. Totalt handlar det om ett underskott på drygt fyra miljoner, men det hjälps upp den här gången av statsbidrag på 4,5 miljoner.

– Vi ser effekter av att personer som kommer in är sjukare och vi har ett ökat behov av demensplatser. Vi stod också med tomma platser förra året på grund av att färre söker plats och det tar tid att ställa om. Vi märker också av fortsatta effekter av införandet av heltid för alla där vi inte har landat rätt i scheman överallt.

Även inom funktionsstöd, LSS (stöd och service till vissa funktionshindrade), går man back: minus 3,4 miljoner. Det beror på ett ökat behov. Det handlar inte alltid om fler personer utan om att de man får in har mer omfattande behov. Behovet inom LSS kommer att fortsätta öka enligt beräkningarna.

– Här måste vi jobba med att ställa om hela organisationen för att kunna möta det.

Med anledning av underskotten för funktionsstöd och vård- och omsorgsboenden efterlyser Socialdemokraterna att omsorgsförvaltningen tittar närmare på resursfördelningen till vård- och omsorgsboendena.

– Vi vill att man tittar på om det är så att äldreomsorgen har kompenserat för funktionsstöd under en längre tid. Det är lätt att säga att vård- och omsorgsboendena inte fungerar, men det kan ju också vara så att vi har gett för lite resurser. Varför hamnade vi här? Vad händer om man inte gör något nu? Har man nått smärtgränsen? Vi får de signalerna ute på arbetsplatserna, säger Kristina Lindbåge (S), vice ordförande i omsorgsnämnden.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons