Annons

Råden för 70-plussare skrotas – "Har gjort stora uppoffringar”

Äldre och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen, meddelar socialminister Lena Hallengren.
– I dag vet vi mer om konsekvenserna av långvariga begränsningar för människors liv, inte minst gällande psykisk hälsa av långvarig ensamhet, säger hon.
Publicerad 22 oktober 2020
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelar att hela befolkningen nu ges samma coronaråd.Foto: Anders Wiklund/TT

De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper slopas. Lena Hallengren (S) hyllar deras insatser under pandemin.

– För att skydda sig själva och för att minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar, säger hon under dagens pressträff.

Annons

I dag vet vi mer om coronaviruset och i vilka situationer som risken för smittspridning är störst, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra.

Hallengren betonar vikten av att fortsatt följa de allmänna råd och rekommendationer som finns.

– Oavsett var i landet du bor: Se till att söka vård om du behöver det, säger hon.

Här saknas innehåll

”Varit värt det”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att trycket på vården i landet har minskat och att färre läggs in för vård:

– En viktig anledning till det är att gruppen 70 år och äldre och andra riskgrupper har tagit ett enormt stort ansvar. Vi kan se i våra analyser att det här har haft stor effekt.

I ett antal undersökningar som Folkhälsomyndigheten gjort kan man se att råden gentemot äldre och andra riskgrupper visserligen har skyddat dem – men det har också kostat på.

– Vi ser att vi får en påfallande psykisk men även fysisk påfrestning på äldre som isolerar sig, säger Johan Carlson.

Har det varit värt det?

– Det har varit värt att ha dem (råden) i det läge vi hade under våren och försommaren, säger Johan Carlson och tillägger:

– I våra modelleringar kan vi se att det sparat stora volymer i sjukvården och intensivvården, men även räddat många liv, säger han.

Långvariga begränsningar

Annons

I september sade statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med SVT att många äldre isolerat sig mer än man skulle behövt under pandemin och öppnade då upp för att ta fram nya rekommendationer till äldre.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad för de äldre redan i maj.

Totalt har 5 929 personer dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons