Annons

Domstolen oense om barnvåldtäkter – fängelsedömd frikänns

Hovrätten anser inte att flickans vittnesmål om flera års grova våldtäkter är trovärdigt. Nu frikänns den 42-årige mannen och behöver därför varken sitta tolv år i fängelse eller betala en halv miljon i skadestånd. Men delar av domstolen anser fortfarande att han är skyldig.
Hässleholm • Publicerad 27 juni 2021
Hovrätten ändrar tingsrättens dom och friar 42-åringen.
Hovrätten ändrar tingsrättens dom och friar 42-åringen.Foto: Christine Olsson/TT

Mannen var en vän till familjen och hade känt flickan sedan hon var ett litet barn. När flickan hade det jobbigt hemma fick hon stöd hos honom. Men relationen blev med tiden allt mer olämplig.

Utredningen har visat att mannen inledde en ”kärleksrelation” med flickan. Trots att han då var 38 och att hon inte ens hade hunnit bli tonåring.

Annons

Anhöriga till flickan såg varningstecken i relationen och gjorde både polis- och orosanmälningar. Men det dröjde flera år innan flickan själv ville medverka i någon polisutredning.

Förra sommaren polisanmälde hon mannen och berättade att han under flera års tid hade våldtagit henne vid ett stort antal tillfällen.

Hemma hos mannen hittade polisen sexleksaker med flickans DNA på. De hittade också bilder och meddelanden som tydde på att han hade haft sex med flickan innan hon fyllt 15.

Mannen, som nu är 42 år, har hela tiden förnekat brott och sagt att de hade sex först när flickan fyllde 15, vilket inte är olagligt.

”Sammantaget anser hovrätten att det finns starka skäl att ifrågasätta målsägandens trovärdighet och att hennes uppgifter måste bedömas med stor försiktighet.”
Hovrätten i den friande domen

Som så ofta i våldtäktsfall finns inga vittnen, men Hässleholms tingsrätt ansåg att flickans berättelse var trovärdig och att den fick stöd av de övriga bevisen.

I april dömdes 42-åringen till tolv års fängelse för ett stort antal fall av grov våldtäkt mot barn. Men nu har Hovrätten över Skåne och Blekinge rivit upp domen.

Hovrätten gör nämligen en helt annan bedömning än tingsrätten. De ifrågasätter flickans trovärdighet och frikänner 42-åringen helt och hållet.

I hovrättens dom står det bland annat att flickans berättelse är ”ganska allmänt hållen och ter sig i stora delar något svepande” och att hennes beskrivningar av våldtäkterna inte har varit tillräckligt detaljerade. Dessutom har hon tidigare ljugit om att två anhöriga män gjort sexuella närmande mot henne, enligt domen.

”Sammantaget anser hovrätten att det finns starka skäl att ifrågasätta målsägandens trovärdighet och att hennes uppgifter måste bedömas med stor försiktighet”, står det i domen.

Fickans DNA på mannens sexleksaker underkänner hovrätten som bevis. Domstolen anser att inte är bevisat varken hur eller när det har hamnat där.

Annons

Slutsatsen är att det inte är bevisat att det har förekommit något olagligt, även om hovrätten tycker att relationen mellan barnet och den vuxne mannen var ”olämplig" och ”osund”.

Domstolen är dock inte enig. En hovrättsassessor och en nämndeman håller inte med om bedömningen. De tycker att det är bevisat att 42-åringen utsatte flickan för ett stort antal grova våldtäkter.

”Hennes berättelse har i vissa delar varit mer detaljerad och sammanlagt, i andra delar mer allmänt hållen. Det kan inte ställas samma krav på hennes – ett barns – berättelse som på en vuxen persons berättelse. Konstansbrister och avsaknad av detaljer kan inte utan vidare leda till slutsatsen att målsäganden inte är trovärdig.”, skriver de.

Den frikännande domen innebär att flickan inte får en halv miljon kronor i skadestånd, som Hässleholms tingsrätt bestämde, och att 42-åringen släpps på fri fot i stället för att behöva avtjäna tolv år i fängelse.

Här saknas innehåll

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons