Annons

Fjärrvärmepriserna stiger rejält i Hässleholm och Tyringe: ”Tråkigt”

Priserna på fjärrvärmen stiger rejält i både Tyringe och Hässleholm under nästa år.
– Kunderna förstår men tycker det är tråkigt, säger Elin Johnsson Sivertsson som är enhetschef på Hässleholm Miljö.
Hässleholm/Tyringe • Publicerad 22 juni 2024 • Uppdaterad 23 juni 2024
Priserna fortsätter att stiga på fjärrvärmen. Bilden från Beleverket i Hässleholm.
Priserna fortsätter att stiga på fjärrvärmen. Bilden från Beleverket i Hässleholm.Foto: Simon Rehnström

I Hässleholm ökar priset från och med första januari nästa år med 16 procent. Det innebär en kostnadsökning med cirka 267 kronor i månaden för en genomsnittlig villa som förbrukar 17 000 kilowattimmar värme om året.

För kunderna i Tyringe blir höjningen ännu högre – där stiger priset med i genomsnitt 18 procent, fördelat på 10 procent i fast avgift och 22,5 procent på energipriset. Det innebär en kostnadsökning på cirka 317 kronor i månaden.

Annons

Orsakerna till höjningarna är fortsatt hög prisnivå för biobränslen som behövs för att producera fjärrvärme. Samtidigt ökar priserna på utsläppsrätter.

Vad säger kunderna?

– Kunderna förstår men tycker det är tråkigt. Vi är transparenta i våra analyser och kunderna ser vad som behövs, men tycker samtidigt det är jobbigt, säger Elin Johnsson Sivertsson, enhetschef distribution och energitjänster.

Elin Johnsson Sivertsson är enhetschef för distribution och energitjänster på Hässleholm Miljö AB.
Elin Johnsson Sivertsson är enhetschef för distribution och energitjänster på Hässleholm Miljö AB.

Vd Mats Didriksson berättar om bakgrunden till prishöjningarna.

– Vi har historiskt haft en låg och stabil prisökningstakt men nu har branschen drabbats av kraftiga prisökningar på biobränslen de senaste två åren. En hög efterfrågan och bristande utbud, tillsammans med en osäkerhet i omvärlden på grund av Rysslands krig mot Ukraina har lett till kraftiga prisökningar. De ökade räntekostnaderna påverkar oss likaså. Framöver ser vi däremot en stabilisering av fjärrvärmepriserna, säger Mats Didriksson.

På sikt ser Hässleholm Miljö en ljusning.

– Vi arbetar ständigt för att effektivisera verksamheten, säkra tillgången till bränsle och förbättra våra fjärrvärmeanläggningar. Vi ser redan nu att den nya rökgasreningen i Hässleholm minskar behoven av biobränsle samtidigt som den minskar utsläppen. När vi tittar mot 2026 och 2027 tror vi på en lägre och mer stabil prisutveckling, säger Elin Johnsson Sivertsson.

Den nya rökgasanläggningen, som invigs på bilden, ska minska behoven av biobränslen och därmed bidra till att hålla priserna nere.
Den nya rökgasanläggningen, som invigs på bilden, ska minska behoven av biobränslen och därmed bidra till att hålla priserna nere.Foto: Lasse Ottosson
”Kunderna förstår men tycker det är tråkigt. Vi är transparenta i våra analyser och kunder ser vad som behövs, men tycker samtidigt det är jobbigt.”
Elin Johnsson Sivertsson
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons