Annons

Folkomröstning för baden kan kosta två miljoner – resultatet bara rådgivande

Kampen för att få till en folkomröstning för att bevara baden i Bjärnum och Tyringe pågår för fullt.
– Vi är uppe i cirka 2 000 underskrifter och har fått en fantastiskt respons, säger Rebecca Davidsson i Bjärnum.
Blir omröstningen av, kan den kosta upp till två miljoner kronor att genomföra, enligt valnämndens ordförande Christer Caesar (KD).
Bjärnum – Tyringe • Publicerad måndag 05:00 • Uppdaterad måndag 10:32
Rebecca Davidsson till höger, tillsammans med Beatrice Engström och Kerstin Göransson står utanför ICA, Bjärnum och samlar in namn för att rädda simhallarna i Bjärnum och Tyringe. Cirka 2 000 namn finns i dagsläget.
Rebecca Davidsson till höger, tillsammans med Beatrice Engström och Kerstin Göransson står utanför ICA, Bjärnum och samlar in namn för att rädda simhallarna i Bjärnum och Tyringe. Cirka 2 000 namn finns i dagsläget.Foto: Samuel Cerps

För Rebecca Davidsson är det självklart att kämpa för att få behålla baden i Bjärnum och i Tyringe, där Karina Jannerstig leder jakten på namnunderskrifter.

Varför behövs tre badhus i Hässleholms kommun med drygt 52 000 invånare?

Annons

– Det är en stor kommun och många skolor ska få plats. Jag tycker också att det behövs vanliga simhallar, inte bara ett äventyrsbad, resonerar Rebecca Davidsson som beskriver sig som i princip uppväxt i simhallen i Bjärnum.

Christer Caesar (KD), valnämndens ordförande. ”De flesta namnlistorna var fel”, minns han från förra försöket i Hässleholm att få till en folkomröstning.
Christer Caesar (KD), valnämndens ordförande. ”De flesta namnlistorna var fel”, minns han från förra försöket i Hässleholm att få till en folkomröstning.Foto: Simon Rehnström

För att kunna begära folkomröstning krävs namnunderskrifter av minst tio procent av den röstberättigade befolkningen, vilket innebär cirka 4 200 namn.

Vid valet 2022 hade Hässleholms kommun 41 519 röstberättigade invånare. För att få till folkomröstningen krävs även att inte två tredjedelar av ledamöterna vid det beslutande fullmäktigemötet, är emot. Resultatet från en folkomröstning är endast rådgivande, inte tvingande.

Namninsamlingen för badomröstningen är inte helt lätt att genomföra. Eftersom namnlistorna måste innehålla både personnummer och adress på de som skriver under, kan de inte ligga framme hur som helst.

– Vi placerar ut oss på olika platser där det är mycket folk i rörelse. Vi har stått utanför Ica i Bjärnum, varit på Vittsjödagarna och ska även samla namn under Bjärnumskarnevalen. Var vi finns och när hittar man på vår Facebooksida, Simhallsvännerna, förklarar Rebecca Davidsson.

Rebecca berättar att engagemanget för att rädda simhallen i Bjärnum. Simhallen kom till efter bland annat en pengainsamling i byn.

– Det är en fantastisk respons, det hör dagligen av sig många människor som vill veta var de kan skriva på och som vill hjälpa till, säger hon.

Badhuset och simhallen i Bjärnum öppnade 1968. Pengar till projektet fattades, men Bjärnumsprofilen Ronald ”Kadorra” Johnsson (död sedan 2019), satte igång en ideell insamling i byn och lyckades få ihop 107 000 kronor till bygget.

Det är långt ifrån gratis att ordna en kommunal folkomröstning. Dessutom måste alla regler som omgärdar ett vanligt val följas. Det krävs alltså vallokaler, valsedlar, valförrättare, rösträknare med mera.

– Jag skulle säga att det kostar en till två miljoner kronor om vi skulle ordna en folkomröstning, beroende på hur många vallokaler vi behöver, säger Christer Caesar (KD) som är den kommunala valnämndens ordförande.

Annons

Valnämnden, som precis avslutat arbetet med EU-valet, har inte börjat fundera på en möjlig folkomröstning ännu.

– Nej det har vi inte, men när det gäller vallokaler kan det kanske räcka med de lokaler som vi använder för förtidsröstning, en sju, åtta stycken. Synd att frågan kommer upp nu, hade omröstningen kunnat hållas i samband med ett ordinarie, val hade det inte kostat extra. Fast 2026 lär frågan vara överspelad, resonerar Christer Caesar.

Valnämnden har även ansvar för det noggranna arbetet med att granska alla namnunderskrifter.

– Vi ska granska så att allt är rätt. Det ska finnas personnummer, underskrift, namnförtydligande adress med mera. Det är mycket jobb, konstaterar Christer Caesar.

Senaste försöket att ordna folkomröstning var 2016. Då samlades det in namn för att få till en folkomröstning för att musikpaviljongen på T4-området skulle få stå kvar på sin plats och inte flyttas. Försöket slutade i platt fall och fiasko, just på grund av att underskrifterna på de inlämnade namnlistorna inte höll måttet.

– De flesta namnlistor var fel. Det fanns samma namn på flera listor, folk som inte bodde i kommunen hade skrivit på med mera, minns Christer Caesar.

Enligt Norra Skånes artikel från den tiden var det så illa att av 4 266 insamlade namn, uppfyllde inte mer än 354 underskrifter lagens krav.

Hur det går med badhusomröstningen återstår att se.

– Vi har hoppet och vi ska kämpa. Skulle det inte gå vägen, kan vi ändå känna att vi gjort vad vi kunnat, summerar Rebecca Davidsson.

”De flesta namnlistor var fel. Det fanns samma namn på flera listor, folk som inte bodde i kommunen hade skrivit på med mera.”
Christer Caesar (KD), valnämndens ordförande
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons