Annons

Kostråd införs för Finjasjöfisk efter PFAS-larmet – försiktighet för gravida

Barn, unga, gravida och ammande bör inte äta fisk från Finjasjön oftare än 2-3 gånger per år.
Övriga kan äta fisken en gång i veckan.
Så lyder de lokala kostråd som miljö-och stadsbyggnadsnämnden föreslås införa efter undersökningen som gjorts av PFAS-halten i fisk från sjön.
Hässleholm • Publicerad söndag 19:00 • Uppdaterad söndag 19:07
Mats Bengtsson,  fiskare och ordförande i Fiskevårdsföreningen, hade i uppgift att dra upp de 150 provfiskarna ur Finjasjön.
Mats Bengtsson, fiskare och ordförande i Fiskevårdsföreningen, hade i uppgift att dra upp de 150 provfiskarna ur Finjasjön.Foto: Bella Bryngelson

Rapporten från undersökningen visar enligt ett pressmeddelande från kommunen, visserligen måttliga halter av den giftiga kemikalien PFAS i fisk från Finjasjön. Livsmedelsverket rekommenderar ändå att ett tillfälligt, lokalt kostråd för fisken införs.

Detta eftersom det förekommer både fritidsfiske och reduktionsfiske i sjön, vilket innebär att fisken kan spridas och ätas av många människor. I samband med det årliga reduktionsfisket för att minska övergödningen, skänks även fångsten bort.

Annons

PFAS är ett samlingsnamn på tiotusentals kemikalier som används i en lång rad vardagliga produkter som exempelvis textilier, smink och rengöringsmedel. PFAS kallas även ”evighetskemikalier” eftersom de är svårnedbrytbara. Enligt Kemikalieinspektionen finns det starka skäl att betrakta alla PFAS-ämnen som skadliga, både för människor och miljö.

– Vi följer de råd och den bedömning som Livsmedelsverket gör och därmed kommer vi föreslå att miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att införa det tillfälliga lokala kostråd som Livsmedelsverket rekommenderar, säger Sandra Gustafsson, förvaltningschef på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

Nyfångad fisk från Finjasjön. Den går bra att äta – men inte för ofta.
Nyfångad fisk från Finjasjön. Den går bra att äta – men inte för ofta.Foto: Lars Ottosson

Råden är särskilt viktiga att uppmärksamma för barn, unga och gravida

– Kostråden innebär att barn, unga, de som planerar att bli gravida, gravida och ammande inte bör äta fisk från Finjasjön oftare än två-tre gånger per år. Övriga kan äta fisken en gång i veckan, säger Sandra Gustafsson.

I Sverige finns inget nationellt kostråd för PFAS i fisk. Livsmedelsverket avvaktar bedömningen av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) som beräknas vara klar 2025.

Fisken som skänks bort i samband med reduktionsfisket i Finjasjön brukar vara populär.
Fisken som skänks bort i samband med reduktionsfisket i Finjasjön brukar vara populär.Foto: Bosse Nilsson

Det finns dock andra kommuner i Sverige som infört lokala kostråd för fisk med anledning av PFAS, exempelvis Botkyrka, Östersund, Krokom, Berg och Åre.

Bakom PFAS-rapporten står analysföretaget Calluna som i maj fick i uppdrag att undersöka innehållet av PFAS i matfisk av arterna braxen, mört, abborre, gös och gädda i Finjasjön.

Enligt rapporten är PFAS-halterna som uppmätts inte tydligt förhöjda utan i nivå med många sjöar. Ingen av de undersökta arterna överskrider gränsvärdet sett till miljökvalitetsnormen för vatten.

Resultaten från undersökningen kommer inte att förändra reduktionsfisket som kommunen sedan många år bedriver för att minska övergödningen av sjön. I samband med att fångsterna bärgas, skänks fångsten bort vid ett antal tillfällen.

– Vi kommer inte förändra något i reduktionsfisket och utdelningen av den infångade fisken i nuläget. Men det är viktigt att följa de råd och rekommendationer kring intag av insjöfisk som finns. Vi kommer fortsatt vara mycket tydliga med att förmedla detta till de som hämtar fisk från reduktionsfisket, säger Mats Svensson, förvaltningschef på tekniska förvaltningen.

Annons

Bakgrunden till undersökningen som gjorts på 150 fiskar är de höga halter av PFAS som analysföretaget Regito tidigare upptäckt i översvämmat Finjasjövatten.

PFAS – evighetskemikalier

Textilier, rengöringsmedel och smink är exempel på produkter som innehåller ”evighetskemikalien”. PFAS är samlingsnamnet för tiotusentals olika kemikalier. Dessa är syntetiskt tillverkade av människan och ingår i många olika produkter på grund av sina allsidiga användningsområden.

Samtidigt är de mycket svårnedbrytbara och har blivit kända som “evighetskemikalier”. Enligt Kemikalieinspektionen finns det starka skäl att betrakta alla PFAS-ämnen som hälsoskadliga, för både människor och miljö.

Källa: Kemikalieinspektionen, Borås Tidning

”Kostråden innebär att barn, unga, de som planerar att bli gravida, gravida och ammande inte bör äta fisk från Finjasjön oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken en gång i veckan, säger Sandra Gustafsson.”
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons