Annons

Krisgruppen har öppnat kyrkan – stöd finns att få

Onsdagens tragiska händelse på tågspåret i Tormestorp där en kvinna och två barn miste livet, har satt spår i själen hos många hässleholmare. För den som känner ett behov av att prata, så finns det stöd att få.
Hässleholm. • Publicerad 8 juli 2021
Robin Gustavsson (i gul väst), Johan Wendt (Räddningstjänsten) och Urban Hagberg (präst) är alla med i krisgruppen POSOM, som nu erbjuder stöd till hässleholmare som behöver det.
Robin Gustavsson (i gul väst), Johan Wendt (Räddningstjänsten) och Urban Hagberg (präst) är alla med i krisgruppen POSOM, som nu erbjuder stöd till hässleholmare som behöver det.Foto: Lasse Ottosson

Efter tågolyckan i Tormestorp där en kvinna och två barn miste livet, är det många hässleholmare som har tankar och funderingar. En del mår dåligt av det som har hänt och kommunen har därför aktiverat sin befintliga krisgrupp, den så kallade POSOM-gruppen. Förkortningen POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande och är till för att olika verksamheter som finns i kommunen ska kunna erbjuda stöd till de som behöver.

I gruppen finns bland annat representanter för kyrkan, räddningstjänsten samt kommunen.

Annons

– Tanken är att vi ska kunna ingripa direkt när det behövs och stötta anhöriga och andra som behöver stöd i denna svåra stund, säger Johan Wendt som är chef för räddningstjänsten i Hässleholm.

Samtidigt har kyrkan under torsdagen öppnat upp ett utrymme i anslutning till församlingshemmet där det erbjuds krisstöd mellan klockan 11 och 20. Krisstödet kommer även att vara tillgängligt under fredagen samma tid. Även Hässleholms kyrka håller öppet och där finns det möjlighet att tända ljus och ta sig tid till eftertanke.

–Det finns även personal på plats för den som behöver prata. Vi hoppas kunna fånga upp dem som annars kanske faller mellan stolarna. Behöver man prata men inte vet var man ska vända sig, så ska man inte tveka att komma till oss, säger Urban Hagberg, som är präst i Hässleholms församling.

Samtidigt så berättar Johan Wendt att räddningstjänstens egen personal har dragit ett extremt tungt lass med det praktiska arbetet på olycksplatsen och att man nu därför även jobbar internt med att stötta medarbetare som behöver det.

– Vi har haft möten inom organisationen och har avlastande samtal för dem som behöver. Varje sådan här händelse är tragisk, men det är förstås extra illa när det är barn inblandade. Tyvärr händer det även andra liknande händelser ett par gånger per år och då försöker vi ha en rutin för det, säger Johan Wendt.

På Hässleholms kommuns hemsida finns också information om vart man kan vända sig om man behöver krisstöd.

Michell GrönlundSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons