Annons

Nya smittfall har uppdagats inom omsorgen

Nya smittfall bland personal inom hemtjänst och äldreboende har uppdagats. Nu pågår smittspårning.
Hässleholm • Publicerad 11 augusti 2020
Testning och smittspårning pågår på flera boenden.Foto: Daniel Bogefors

– Det är olyckligt att smittspridningen ökar. Vi påbörjade omedelbar smittspårning vid de konstaterade fallen, säger Eva Liljekvist Borg, förvaltningschef.

I dagsläget finns konstaterad smitta bland personal och boende på Sjögläntan i Vinslöv. Det finns även konstaterad smitta hos personal på Kaptensgården i Hässleholm samt hos personal inom hemtjänsten i Sösdala.

Annons

Den påbörjade smittspårningen är inte klar. Personal som har konstaterad smitta är hemma minst 48 timmar efter att de har blivit symtomfria, förutsatt att det har gått sju dagar sedan första symtomet.

Barriärvård är insatt hos samtliga boende på de avdelningar där det finns konstaterad covid-19, liksom där den konstaterat smittade personalen arbetade det senaste dygnet före första symtom. Barriärvården förväntas fortsätta i 14 dagar efter det senaste positiva testet av covid-19.

Barriärvård innebär att personalen använder full skyddsutrustning i alla kontakter med boende och att boende är i sina lägenheter under dygnets alla timmar.

På fredag genomförs en ny provtagning på Sjögläntan i Vinslöv.

Efter smittspårning på Solgården i Hästveda har det visat sig att smittan inte har spridits vidare inom boendet. Barriärvården är avslutad hos alla boende, förutom hos den person som är konstaterad smittad. Den personen väntas förklaras smittfri under morgondagen.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons