Annons

Carl-Johan Bauler: Språket förTrumpas och kvar blir en bara en hög – av skit

I morgon är det på dagen 50 år sedan Abbas historiska vinst med ”Waterloo” i Brighton. Firas med stort kalas i SVT. Hur blir Eurovisionfesten i Malmö? Går den bra eller kommer aggressiva antijudiska stämningar att skämma ut staden och Sverige med anledning av Israels medverkan.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Publicerad 5 april 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Ett besök av ett israeliskt tv-team i Malmö just för att undersöka den saken talar dessvärre, enligt reportage i Dagens Nyheter, för att det kommer att bli både antiisraeliskt och antijudiskt.

När teamet bevakar en propalestinsk demonstration blir stämningen ytterst hätsk och hotfull, så fort journalisterna identifieras som israeler. Journalisterna berättar också om hur de vid flera tillfällen hotats av folk på stan när de talat hebreiska.

Annons

– Vissa av de saker vi hörde i demonstrationståget är radikala och extrema. Det är sådant som vi inte hör ens när vi är och jobbar på Västbanken. Och i går på Möllevångstorget fick vi höra väldigt antisemitiska uttalanden, saker vi inte hör hemma.

På frågan varför de inte hör sådana hatiska uttalanden hemma svarar journalisten Ohad Hemo:

– Det är ingen som säger sådant. Gör man det så blir det konsekvenser.

Inte i Malmö tydligen, en av de städer där Hamas mordiska terrordåd den sjunde oktober förra året firades med dans, tutande bilkaravaner och jubel.

Lutar mig tryggt mot visdomsord från min mor för att för att ducka eventuell skam: Du kan och ska aldrig skämmas för vad andra gör.

Vidare: Debatten om svenska och danska och vem som förstår och inte, vill inte lägga sig och handlar mer än om språk. Det handlar om nutidsmänniskans tappade förmåga att lyssna på andra.

Stortosigt blev det när författaren Axel Schulman gick ut och slog fast, att det är bra att danskar och svenskar pratar engelska med varandra – eftersom han själv och andra svenskar inte förstår danska.

Inser att det här är ett sätt att markera att han inte behöver förstå danska, eftersom han är totalt ointresserad av vad som försiggår i vårt grannland och i vår region.

För visst begriper Schulman danska. Att en så högt språkfungerande person, inte skulle förstå danska är rent ljug. Har själv sett honom sitta och flinande småprata med danska skådespelare i Skavlans tv-soffa. Självklart handlar det här om politik för Schulman. Han är Stockholmselit och bryr sig endast om Stockholmsting, det är hans navel i världen i vars ludd har sitter med blicken stint fixerad.

För oss i Skåne är läget annorlunda jämfört med Schulmans kastrerade europeiska utblick, med vårt läge nära Danmark och Tyskland. Våra länders band är gamla och täta och kommer att blir ännu starkare, inte minst när Fehmarnbelt förbindelsen blir klar 2029.

Annons

Skåne kommer då att ingå i ett sammanhang som omfattar åtskilliga miljoner människor, där vi som bor i detta urstarka centrum behöver ha förståelse för varandras språk. Att halta sig fram på skolengelska/nyfjantig P3 svenska duger såklart inte såvida man inte nöjer sig med att stå vid sidan av. Det är alltså så som Schulman ser framtiden där han sitter i Stockholm. Jamen, var så god och fortsätt för all del att fördjupa dig i navelns eventuella innehåll. På den rätta sidan av landet har vi (for pokker!) viktigare saker för oss.

Diskussionen säger också något om nutidsmänniskan. Att vi inte förstår varandras språk beror på att vi inte längre lyssnar på vad andra människor säger. Det enda viktiga är att själv få höras och därmed finns inget behov av språkförståelse. Språket, förmågan att ta in en annan människas perspektiv och att läsa en text längre än ett inlägg på X, smulas just nu sönder inför våra ögon. Kvar bli bara en hög. Av skit. Betydelselös sådan. En slags förTrumpning av språk och kommunikation. Och efter oss: Syndafallet.

Sist: Lärde mig av genomtrevliga ”Trädgårdstider” på SVT att purjolök heter porre på danska. Användbart och lättare att uttala.

”Det enda viktiga har blivit att själv få säga något, att höras, inte att lyssna på någon annan och därmed – finns inget behov av språkförståelse.”
Annons
Annons
Annons
Annons